Stationen i Simrishamn. Foto: Malin Thelin/ Sveriges Radio
Simrishamn

Simrishamnsbanan kan väckas till liv

"Skulle innebära en halvtimmes kortare restid"
1:26 min

Nu ska boende längs en framtida Simrishamnsbana få säga sitt. Idag startar Trafikverket sin samrådsturné som pågår mars månad ut.

Planen att återuppväcka den gamla Simrishamnbanan - från Malmö - till Staffanstorp - Dalby - Veberöd - Sjöbo - Tomelilla och Simrishamn går sakta framåt. Persontrafiken på banan upphörde 1970 - och godstrafiken slutade rulla 2003. Rälsen ligger kvar ut från Malmö via Kirseberg, fram till Staffanstorp. Därefter är en del av rälsen uppbruten och en del kör man dressin på. Mellan Tomelilla och Simrishamn används rälsen av Ystadbanan.

I flera år har krafter tryckt på för att dra igång Simrishamnsbanan igen.

Två förstudier har tagit fram alternativa sträckningar för banan och nu ska man reda ut exakt var den ska dras och var stationerna ska ligga. Därför ger sig Trafikverket nu ut på samrådsturné med start idag i Tomelilla, för banan påverkar förstås boende, markägare, natur och annat längs vägen.

– Det är ett fördjupat underlag som ska ut på turné, där man jämför olika sträckningsalternativ, säger Torbjörn Sundgren, projektledare på Trafikverket.

Under mars månad har man öppet hus även i Sjöbo, Veberöd, Dalby, Staffanstorp och Malmö.

I den Nationella planen för transportsystemet fram till 2021 finns pengar för att utreda hela banans sträckning från Malmö till Simrishamn i. Men några pengar till själva bygget är inte klara.

Simrishamnsbanan skulle innebära en halvtimmes kortare restid mellan Simrishamn och Malmö, vilket skulle kunna locka fler invånare till Österlenregionen. På stationen i Simrishamn står Jerry Lantz som precis har missat 8:49-tåget och just för honom är restiden inte så viktig.

– Jag har aldrig bråttom, jag är pensionär, men det är säkert bra om man ska pendla, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".