Fartyget Nina Bres. FOTO: ANDREAS HILLERGREN / SCANPIX
Nordväst

Öresunds ögon missade båten

VTS:chefen : "Det var en miss!"
1:33 min

Operatörerna på Öreundsövervakningen VTS Sound hade så mycket annat att göra att de missade att fartyget 90 meter långa fartyget Nina Bres hamnade på farlig kurs. För Rydebäcksbor och andra blev det en fin visuell upplevelse under förmiddagen med fartyget ett par hundra meter från stranden.

– Det var en miss, om operatörerna hade sett att kaptenen hade missat girpunkten vid haken söder om Ven så hade sannolikhaten ökat för att fartyget inte hade gått på grund, säger Marco Svantesson chef på dansk-svenska samarbetsövervakningen VTS Sound.

Den grundstötta fartyget Nina Bres drogs loss utanför Rydebäck vid lunchtid på onsddagen och kunde gå för egen maskin till Helsingborgs hamn där dykare undersöker botten.

Men vid grundstötningen kvällen innan fanns bara två operatörer i tjänst och de hade fullt upp med övrig stor fartygstrafik och dessutom övervakning av ett dykarbete med kabel i norra Öresund.

– När det väl blir fel går det väldigt snabbt iväg för fartyget och grundstötningen sker bara minturar efteråt. Vi ska komma ihåg att i fjor lyckades operatörerna avvärja trettiofem potentiella grundstötningar och nu får vi ta lärdom av vad som har skett. Annars hade det självklart varit önskvärt med fler operatörer i beredskap för extrema situationer, säger VTS-chefen Marco Svantesson.

För Rydebäcksbor och andra blev det en fin visuell upplevelse under förmiddagen med fartyget ett par hundra meter från stranden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".