1 av 2
Ingrid Andersson, inspektör på Socialstyrelsen i Malmö. Foto: Anna Bubenko/ Sveriges Radio
2 av 2
Malmö/Vellinge

Socialstyrelsen kritisk till kommunens utredning

"Fanns ingen risk- och säkerhetsbedömning"
1:34 min

Vellinge kommun får svidande kritik för brister i hjälpen till den kvinna i som i februari förra året mördades av sin tidigare sambo. Mordet skedde på gården till det skyddande boende kvinnan fått i Malmö, inför ögonen på parets barn.

På hösten 2011 sökte kvinnan hjälp av socialtjänsten i Vellinge där familjen var bosatt. Hon och mannen var separerade. Mannen hade då nyligen hållit henne fången i deras tidigare gemensamma hem och dömts för det. Han var på fri fot i väntan på att avtjäna sitt straff.

Hon var livrädd för honom. Socialtjänsten ordnade ett skyddat boende i Lugnet i Malmö. Mannen lyckades spåra kvinnan dit och Socialstyrelsen är kritisk till att kommunens utredning inte var tillräckligt grundlig.

- Eftersom utredningen då var summarisk så fanns det ingen risk- och säkerhetsbedömning, säger Ingrid Andersson, inspektör på Socialstyrelsen i Malmö.

Trots att kommunen visste att mannen var våldsam och kunde vara hårdhänt mot barnen, beslutade kommunen att inte inleda någon utredning om barnens behov av insatser. Man nöjde sig med att de fanns på ett skyddat boende och ansåg att det var tillräckligt.

- Det är vår bedömning att utredningen inte var av tillräckligt god kvalitet, säger Ingrid Andersson.

Socialstyrelsen anser också att kommunen borde ha tvångsomhändertagit barnen direkt efter mordet. Mordet i sig var en tillräcklig anledning, anser Socialstyrelsen. Några timmar efter mordet placerades barnen i ett familjehem och det hade de förmodligen gjort även om de tvångsomhändertagits, men pappan hade inte haft någon bestämmanderätt över dem.

Istället hade han vårdnaden till slutet av juni förra året och under hela våren motsatte han sig att barnen skulle få psykiatrisk hjälp.

Att det saknades en bedömning av riskerna för kvinnan och barnen är något som går igen även i andra fall, visar den granskning som Socialstyrelsen har gjort av kommunens arbete överlag med våldsutsatta kvinnor och barn.

Kommunen har inga metoder för att bedöma risker och i flera fall som Socialstyrelsen har granskat saknas riskbedömningar, trots att kommunen har riktlinjer.

- I det här fallet fanns det ju riktlinjer och rutiner, men det följdes inte. Det är naturligtvis vårt ansvar att säkerställa att de rutiner som finns, efterföljs, säger Anna Mannfalk (M), ordförande för omsorgsnämnden i Vellinge.

Vellinge kommun har förändrat organisationen för att bättre kunna bedöma om utredningar om barn ska inledas. Senast den 15 maj ska man redogöra för Socialstyrelsen hur man åtgärdar bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".