1 av 2
Lund universitet. FOTO: JOHAN NILSSON
2 av 2
Cleas Nilen, miljöchef på Lund universitet. Foto: Anna Falk/ Sveriges Radio
Lund

Lunds universitet skyndar långsamt mot bättre miljö

Student: "Det är inget jag märker av"
1:22 min

Lunds universitet ligger långt efter i sitt miljöarbete. Under 2012 har det varken funnits någon officiell miljöpolicy eller några miljömål, något som resulterat i att Lund hamnar långt ner på listan över de mest miljöanpassade universiteten. Bland studenterna märker man inte av någon miljöutveckling.

– Det är inget som jag tänkt på, men det är inget som universitetet skyltar med direkt. Visst hade de kunnat göra mer, säger studenten Jonas Johansson.

Den största miljöboven är energiförbrukningen. Då handlar det om allt från att släcka lamporna till transport, avfallshantering och kemikaliehantering.

– Planen har länge varit att miljöcertifiera hela universitetet men för att det ska hända krävs det att styrelsen prioriterar om och satsar mer resurser på miljöutveckling, säger Cleas Nilén, miljöchef på Lunds universitet.

Under 2013 kommer större satsningar att ske, men exakt vad och hur är ännu inte känt. Än så länge får studenterna nöja sig med ekologiskt kaffe.

– Det är framförallt en symbolisk gest. Sen är vi en stor organisation där många dricker mycket kaffe, så visst spelar det roll, säger Cleas Nilén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".