Foto: Susanne Fatah/Sveriges Radio
Skåne

Hjärtsjuka barns föräldrar protesterar

Förälder: "Det betyder att mitt barn hänger löst"
1:44 min

Föräldrar med hjärtsjuka barn är oroliga för vad som ska nu hända på barnintensiven i Lund, när Region Skåne vägrat gå med på sjuksköterskornas krav om att få behålla sitt avtal. Många har skrivit på regionstyrelseordförande Pia Kinhults (M) Facebooksida och krävt att regionen backar, så att sjuksköterskorna som sagt upp sig blir kvar.

– Det är katastrof, det kan inte vara så. För mig betyder det att mitt barn, när han behöver opereras, hänger löst, säger Sarah-Ida Nyström från Stockholm, som är mycket orolig.

När Sarah-Ida Nyströms son Caspian föddes för snart två år sedan upptäcktes ett medfött hjärtfel. Han flögs till Lund och opererades fyra dagar gammal. Efter fyra månader gjordes ytterligare en operation, och han kommer att behöva opereras igen. För Sarah-Ida Nyström och hennes familj har barnintensiven i Lund betytt allt.

–Ja, den har ju betytt att vi kan ha Caspian kvar i livet. Vården är livsavgörande för honom, och jag är så oerhört tacksam att vi fick hamna i Lund. Lång tid efteråt längtade jag ner till Lund för att man kände sig så himla väl omhändertagen, säger hon.

Förra veckan stod det klart att specialistsjuksköterskorna på Biva sagt nej till Region Skånes slutbud. Regionen sa direkt att nya kontakter skulle tas, men enligt Mats Runsten på Vårdförbundet pågår inga som helst förhandlingar. Allt lutar åt att de 33 sjuksköterskor som sagt upp sig slutar i slutet av april.

Många oroliga föräldrar till barn som vårdats på Biva har kontaktat regionen och skrivit på Pia Kinhults Facebooksida, där flera tusen personer delat och stöttat inläggen. Det enda Pia Kinhult svarat är att det handlar om att skapa likvärdiga villkor för personal med likvärdiga uppdrag. Men det svaret är inte Sarah-Ida Nyström nöjd med.

– Jag skulle ju aldrig kunna ta på mitt samvete att jag visste bättre än syrrorna vad de behövde för att utföra sitt jobb, och jag hoppas att hon inte tror att hon kan göra det heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".