Gilbert Tribo (FP) regionråd. Foto: Karl-Johan Löfgren/Sveriges Radio
Skåne

Två partier i femklövern öppnar för skattehöjning

Regionråd: "Vi kan möjligtvis komma överens"
1:19 min

Även Folkpartiet i Region Skåne tror att det behövs en höjning av regionskatten nästa år för att rädda den hårt ansträngda sjukvården. Budgetarbetet har precis börjat, och i dag skriver tre företrädare för Miljöpartiet i en debattartikel att de vill höja skatten.

– Fortsätter den negativa utvecklingen, som det ändå ser ut att göra just nu, så har Folkpartiet absolut en öppenhet för att höja skatten, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP).

Men vi ser idag en hårt ansträngd situation i vården och ett ekonomiskt läge som inte ser särskilt ljust ut. Varför drev ni inte det här inför i år?

– Det är ingen hemlighet att Folkpartiet har haft en öppenhet för att höja skatten, så även inför det här året.

Folkpartiet var alltså inne på en skattehöjning redan inför i år, men det var inget krav som partiet fick gehör för i femklöversamarbetet. Enligt Gilbert Tribo bör en skattehöjning nästa år främst komma primärvården till del, medan Miljöpartiet pekar på problemen inom akutsjukvården och då speciellt på Skånes universitetssjukhus.

Att två partier i femklövern nu öppet signalerar i inledningen av budgetförhandlingarna att en skattehöjning nog är nödvändig nästa år, kan tyda på att samarbetet börjar kärva. Men regionrådet Monika Ekström (MP) vill inte tala om en splittring.

– Nej, det vill jag inte säga. Budgetarbetet har precis börjat, och jag vill inte föregripa några diskussioner. Vi kan möjligtvis komma överens, man vet aldrig. Jag vill inte säga att det är helt hopplöst, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".