Foto: Johanna Hinteregger/Sveriges Radio
Malmö

Besparingar slår hårt mot Malmö Högskola

Rektor: "Vi tvingas prioritera hårt"
0:36 min

Malmö högskola tvingas till antagningsstopp på flera program och kurser. Högskolan ska spara runt 70 miljoner kronor de kommande två åren, och på torsdagen fattades det slutgiltiga beslutet om vilka utbildningar som kommer att drabbas. Bakgrunden är att det statliga utbildningsuppdraget minskat, vilket innebär att antalet elevplatser måste bli färre.

Bland annat drabbas Folkhälsoprogrammet och Kandidatprogrammet personal och arbetsliv. Skolans rektor Stefan Bengtsson är inte glad över hur regeringens åtstramningar drabbar lärosätet.

– Det är klart att det är ett problem. Alla de kurser och program vi har finns ju av ett skäl. Det finns en efterfrågan och kompetens säger Bengtsson.

Från 2011 räknat kommer antalet utbildningsplatser minska med runt 1500, och efter besparingarna kommer det totala antalet vara 11500.

– Det innebär ju att det kommer vara fler personer med vilja som inte kan beredas plats de kommande åren. Vi tycker ju att vi borde ligga på ca 13 000 platser, med tanke på den unga befolkning som finns i Malmö, och med tanke på den arbetslöshet som finns här säger Stefan Bengtsson.

Besparingarna innebär också att 20 personer riskerar att förlora jobbet. Något färre än det trettiotal som varslades för en tid sedan. Nu påbörjas arbetet med att se hur många av dessa tjänster som trots allt går att behålla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".