Tom Setterwall räddningschef och Torgny Larsson, ordförande i Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Sydöstra Skåne

Ny sotarupphandling skapar debatt

”Den enskilde kan drabbas av dubbla kostnader”
1:18 min

Upphandlingen av ny sotare i sydöstra Skåne fortsätter att väcka känslor. Sedan årsskiftet har en ny entreprenör handlats upp av Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund, men den senaste tiden har en flod ansökningar om att lösa sotningen på annat vis strömmat in till förbundet.

– 2012 var begäran om egensotning 13 stycken, nu har vi fått in över 300. Det är en onormal tillströmning, säger Tom Setterwall, räddningschef.

Upphandlingen av ny sotningsentreprenör har blivit en mycket omdebatterad i Ystad, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn de senaste månaderna. Den gamla entreprenören överklagade upphandlingen, men fick avslag.

Och nu är det en ny entreprenör som gäller. För brandskyddskontrollen måste man använda den, men för själva sotningen kan man söka tillstånd för att anlita annan sotare, eller göra det själv, något som alltså en mängd hushåll nyligen gjort.

Torgny Larsson är ordförande i Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund - han uppmanar folk att tänka sig för om de tänker anlita en annan entreprenör än den upphandlade.

– Den enskilde kanske drabbas av dubbla kostnader, eller måste göra om sotning och en extra brandskyddskontroll, säger Torgny Larsson, ordförande i Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".