Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Norrköping/Helsingborg

Nylén försvarar regelbrottskontrakt

Åklagare: "Avtalet har skrivits i strid mot gällande regler"
1:50 min

Den förre generaldirektören för Kriminalvården, Lars Nylén försvarar att myndigheten trotsade regeringen och skrev ett 25-årigt hyresavtal för häktet i Helsingborg.

Kriminalvården, med säte i Norrköping, skrev ett 25-årigt hyresavtal för häktet i Helsingborg. Det strider mot reglerna för statliga verk och det kan kosta skattebetalarna drygt en miljard kronor.

Det här framgår av polisens förundersökning mot verkets tidigare fastighetschef från Norrköping.

– Jag är förvånad över att det avtalet ingicks trots att man inte fått klartecken från departementet att göra detta, säger överåklagare Gunnar Stetler.

För ett och ett halvt år sedan invigdes ett nytt häkte i Helsingborg. Inför byggstarten vände sig Kriminalvården till regeringen och bad om tillstånd att skriva på ett 25-årigt hyresavtal för häktet.

Som förklaring sa den dåvarande generaldirektören Lars Nylén att ett kort hyresavtal skulle bli betydligt dyrare än ett långt hyresavtal. Ett resonemang som möttes med förvåning av Justitedepartementet. Regeringen svar var tydligt: myndigheten fick inte skriva hyresavtal som var längre än sex år. Kriminalvården lovade då att göra som regeringen sa.

Men politiker och tjänstemän på Justitiedepartementet reagerade starkt när de några månader senare på hösten 2010 såg hyresavtalet för Helsingsborgshäktet. Där fanns inte bara ett hyresavtal på sex år. Man hade också skrivit in i kontraktet att om Kriminalvården slutade hyra häktet i Helsingborg efter sex år skulle staten ändå tvingas betala ytterligare 19 års hyra. Det skulle kosta skattebetalarna över 1 miljard kronor.

– Min uppfattning är att avtalet skrivits i strid mot gällande regler, det fanns inget godkännande att skriva på avtalet, och staten bands upp på en period av cirka 20 år genom det här avtalet till betydande kostnader, säger Gunnar Stetler.

Har ni kommit fram till varför man kan ha skrivit på ett sådant här avtal?

– Jag har gjort en viss utredning, men de bevekelsegrunder som kan ha funnits vill jag inte gå in på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".