Polisen gör många inre utlänningskontroller på Malmö C. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Skåne

Gränspolis: "Går inte att undvika kontroller"

Polisen: "Medborgarskap går inte att avgöra på utseende"
1:49 min

I år ska polisen i Skåne göra 9 500 så kallade inre utlänningskontroller. Polisen har fått kritik för sitt sätt att välja ut dem som kontrolleras. Gränspolischefen förstår om kontrollerna kan upplevas som integritetskränkande.

– Det vi gör är att vi ska kontrollera de personer som är utlänningar, det vill säga de som inte är svenska medborgare. Vad som är en svensk medborgare eller inte, det kan man inte avgöra på utseende. Det är vi väl medvetna om, säger Kristina Hallander Spångberg, chef för gränspolisen i Skåne.

De inre utlänningskontrollerna är en följd av Schengenavtalet som innebar att gränskontrollerna försvann. Oftast gör polisen kontrollerna på arbetsplatser där man misstänker svartjobb, men de kan göras var som helst.

Martin (som egentligen heter något annat) jobbar på ett café på Möllevången i Malmö. Han är EU-medborgare och stoppades av polisen när han hade tankat bilen.

– Jag satte mig i bilen och körde och sedan stoppade de mig. "Du har köpt knark eller så någonting", sa de. Jag sa att jag inte hade köpt någonting, säger han.

Men du har dina papper i ordning för att vara i Sverige?
– Klart. Jag är EU-medborgare. Jag kan leva var jag vill.

Polisen måste ha en grundad anledning att göra kontrollerna. De sker oftast när något annat kontrolleras, till exempel i samband med en rattfyllerikontroll.

I år har gränspolisen i Skåne hittills gjort 1 436 inre utlänningskontroller, 520 var fysiska kontroller av personer. Resten var dataslagningar. Polisen hittade 82 personer, men av dem var en del asylsökande som har rätt att vara i Sverige. Enligt gränspolischefen Kristina Hallander Spångberg går det inte att undvika att polisen kontrollerar personer som har rätt att vara här.

– Det behöver inte vara styrkt. Vi ska inte veta på förhand att personen vi kontrollerar har tillstånd eller inte. Då är det inte kontroller längre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".