Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Ystad

Polisen gjorde reklam för scientologikyrkan

Ystadspolisen: "Vi har inte tänkt helt enkelt"
0:56 min

Polisstationerna i Ystad och Skurup har indirekt, under flera år, gjort reklam för scientologikyrkan. Fram till i onsdags har det funnits information i receptionen med reklam för drogbehandlingsmetoden Narconon, som bygger på scientologikyrkans skrifter.

– Det har bara legat där, vi har inte tänkt, säger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig på Ystadspolisen.

Att materialet blivit liggande beror dels på att man bytt chefer och arbetsledare och dels att personal i receptionen bytts ut.

Det handlar om visitkort som gör reklam för drogbehandlingsmetoden Narconon som bygger på scientologikyrkans skrifter. Metoden går bland annat ut på att samtal, motion och bastubad ska rena kroppen från droger. En metod som dessutom Socialstyrelsen har dömt ut.

– Det har ju ett gott syfte men polisen och ett polishus måste ju tänka sig för vad vi lägger ut och gör reklam för, säger Ewa-Gun Westford.

De har ju kopplingar till scientologikyrkan?
– Ja, men i grunden är det ju positivt och man vill väl men vi ska ändå tänka på vad vi lägger i våra receptioner. Därför diskuterade vi det och bestämde oss för att ta bort det, säger Ewa-Gun Westford.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".