Ögonoperation på storbildsskärm. Foto: Frida Hedberg/Scanpix
Skåne

Nya sjukhusbeslut skjuts upp

Regionråd: "Aspekter vi inte kunde förutse"
1:45 min

Besluten om ett ögonsjukhus i Landskrona, ett ledplastikcentrum i Hässleholm och inriktningen för Ängelholms sjukhus skjuts upp. Den styrande femklövern i Region Skåne backar nu och medger att det behövs en fördjupad dialog och bättre konsekvensanalyser.

Vi har förstått att det har funnits en hel del aspekter på de här frågorna som vi inte riktigt kunde förutse, och som vi tycker är väldigt viktigt att vi lyssnar in och analyserar vad det står för och vilka konsekvenser de här besluten får, säger Michael Sandin (M), ordförande i vårdproduktionsberedningen.

Ni har fått kritik för att ni inte har utrett det här ordentligt och för att det har gått för fort. Ger ni kritikerna rätt nu?

– Ja, såtillvida att de här delarna som vi nu säger att vi måste vänta ett tag till med har varit mer komplicerade än vad vi kunnat förutse.

Det har blivit en del grus i maskineriet vad det gäller femklöverns önskan att snabbt flytta om och koncentrera vårdverksamheter i Skåne. I måndags förbjöd förvaltningsrätten regionen att genomföra det flyttbeslut som fattades i februari och som bland annat innebär att operationsverksamheten i Landskrona läggs ner. Nu fortsätter operationerna som vanligt där, tills att förvaltningsrätten slutgiltigt tagit ställning till de över hundra överklaganden som kommit in.

Nu skjuts också besluten som skulle fattats på vårdproduktionsberedningens möte den 26 mars upp om framtiden för Ängelholms sjukhus, ett ledplastikcentrum i Hässleholm och ett ögonsjukhus i Landskrona. De många synpunkter som kommit in gör att det kärvs ytterligare utredningar.

– Det handlar inte om att det här ska dras i långbänk i flera år men veckor eller månader, så att vi får bra beslutsunderlag så att vi kan fatta kloka beslut som ger ett bättre ögonsjukvård för skåningarna, säger Michael Sandin.

Enligt de styrande politikerna är omflyttningarna främst ett sätt att skapa bättre vård för skåningarna, men i budgeten framgår det att 120 miljoner kronor ska sparas genom strukturåtgärder på sjukhusen. Besparingarna kan bli svårare att hämta hem med stoppade och uppskjutna beslut.

– Vi har en budget som är lagd för i år, och det är vår avsikt att den budgeten ska följas, säger Michael Sandin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".