Operationsavdelning på lasarettet i Landskrona. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Skåne

Både hopp och förtvivlan efter stoppat flyttbeslut

Sjuksköterska: "Grundtanke att lägga ner"
1:43 min

Reaktionerna är blandade i dag efter den styrande femklöverns besked om att sjukhusbeslutet som skulle fattats i slutet av månaden skjuts upp. Det innebär bland annat att beskedet om ett ögonsjukhus i Landskrona dröjer.

Anders Bergström, som är överläkare vid ögonkliniken på Skånes universitetssjukhus, välkomnar beskedet.

– Jag är glad att de nu ändrar sig och tar ett beslut att utreda det vidare. Det första beslutet hade jag väldigt svårt att förstå, och jag var inte bara arg utan även besviken och mycket pessimistisk. Nu känns det mycket bättre och jag hoppas att det här kan bli bra så småningom, säger han.

Den styrande femklövern backar nu och säger att det behöver utredas närmare om all ögonsjukvård i Skåne ska samlas i Landskrona. Ögonläkaren Anders Bergström hoppas att utredningen istället kommer fram till att ögonsjukvården ska koncentreras till Malmö eller Lund, eftersom det behövs framför allt för forskningen.

I Landskrona tolkas nyheten på olika sätt. Dagens besked betyder inte att femklövern backar från sitt beslut att lägga ner operationsverksamheten där, och narkossjuksköterskan Anders Lundius ser nu en stor risk att lasarettet snart står utan både operationer och ögonsjukhus.

– Den risken är väldigt överhängande, tror jag. Jag tror att det här bara är ett sätt att närma sig sin grundtanke att lägga ner lasarettet, tyvärr, säger han.

Men kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, Torkild Strandberg (FP), kallar dagen för "en glädjens dag för Landskrona lasarett". Han har uppfattat regionpolitikerna på ett annat sätt.

– Man har varit väldigt tydlig med att det här hänger samman - att om man flyttar bort operationsverksamheten från Landskrona, då ska ögonsjukvården in. Så jag tolkar det här väldigt tydligt som att det här är en öppen spelplan igen och att man kan diskutera helheten i ett sammanhang, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".