Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Skåne

Oklart vilka sjukdomar som ska ingå i vårdvalet

Carl Johan Sonesson (M): "Vi måste möta detta ökade behov"
1:46 min

Från och med nästa år får alla skåningar själva bestämma var de vill bli behandlade för hudsjukdomar. Men exakt vad som ska ingå i vårdvalet är ännu inte helt bestämt.

Eksem, brännskador och åderbråck, men kanske också psoriasis och hudcancer. Det är några exempel på sjukdomar där undersökning eller behandling skulle kunna ingå i ett så kallat vårdval. Exakt vilka det blir kommer att bestämmas under våren och sommaren 2013.

Idag står 1 119 skåningar i kö för att få behandling för olika former av hudsjukdomar. För att korta kön behövs ett vårdval, menar Carl Johan Sonesson, (M) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. I ett vårdval kan fler privata vårdgivare starta hudmottagningar, och då kan fler patienter få tid snabbare.

– Det viktiga att konstatera är att vi måste möta detta ökade behov. Vår lösning är att sortera det genom ett vårdval. Vissa saker som inte behöver ha sjukhusets alla resurser måste ges en möjlighet att flytta ut, säger Carl Johan Sonesson.

 Behandlingen av lättare hudsjukdomar som till exempel eksem, blir billigare och mer effektiva om de inte görs på sjukhus, menar Sonesson. Men Henrik Fritzon (S) oppositionsråd håller inte med. Hudsjukvården bör bedrivas inom regionens befintliga verksamhet.

– Vad man gör när man gör den här sortens vårdval, är att det kommer fram en rad små nischade mottagningar som gör vissa speciella saker, men inte allt inom hudsjukdomar. Det betyder att man säkert kan göra den lilla specialiteten billigare, men det blir inte billigare som helhet, säger Henrik Fritzon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".