Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Skåne

Februari blev Vabruari

Malmöbo: "Extremt många har varit sjuka"
1:27 min

Rekordmånga föräldrar tog ut vabdagar i februari månad, det visar siffor från Försäkringskassan. I Skåne har det ökat med cirka 8 000 vab-dagar, då föräldrar har fått ersättning för vård av barn.

– Vi har varit mycket hemma med influensor och förkylningar, mer än vanligt. Och det gäller alla vi känner, det har varit extremt många som har varit sjuka detta år säger Per Qvistbäck, som vabbade idag med sin dotter Kajsa-Stina som hade 39 graders feber.

Februari, även kallad Vabruari slog rekord i antal dagar då föräldrar har begärt ut tillfällig föräldrapenning för vård av barn. Under månaden var antalet vab-dagar närmre 663 000 i hela Sverige, ett nytt rekord och en ökning med ungefär 200 000 dagar jämfört med februari ifjol. I Skåne har det ökat med cirka 8 000 vab-dagar då föräldrar har fått ersättning.

Över 65 000 barn har varit sjuka under februari månad och det är en markant ökning från fjolåret.

– Det är mer sjukdomar det här året än vad det har varit tidigare. Vi har fått bekräftat från Smittskyddsinstitutet att influensor och liknande kom tidigare i år och slog till mycket kraftigare än vad det har gjort förut säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson vid Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".