1 av 2
Ystad Lasarett. Foto: Malin Thelin/ Sveriges Radio
2 av 2
Britt-Marie Nilsson är patient på Lasarettet. Foto: Malin Thelin/ Sveriges Radio
Ystad

Nu stängs ortopeden i Ystad

"Jag har bara ett år kvar till pensionen"
1:44 min

Från april månad stänger Lasarettet i Ystad sin ortopedi som riktar sig till äldre. Orsaken är lasarettets sparbeting. Igår fick personalen som jobbar på avdelningen i Ystad besked om vad de ska göra istället.

En av dom är underssköterskan Britt-Marie Sjögren, som jobbat 46 år på sjukhuset.

– Då ska jag jobba på strokeenheten. Jag har ju bara ett år kvar till pensionen så jag hoppas att det blir bra det sista året, men jag kommer att sakna många av mina kollegor.

50 miljoner kronor ska Lasarettet i Ystad minska sina kostnader med under året. Tanken är att omorganisation och samordning i slutändan ska leda till att sjukhuset kan minska ner med 20 vårdplatser - vilket motsvarar 50 till 75 jobb. Sjukhuset är Ystads största arbetsplats - och personalen ska minskas, men det är idag inte tal om att varsla någon säger sjukhuschefen Matz Widerström.

– Som vi ser det just nu finns inga varsel planerade, utan det ska ersättas med vikariat som går ut och så vidare.

Den beslutade sparåtgärd som är först ut handlar om att stänga den ortopediavdelning som opererar äldre människors brutna höftleder och lårbenshalsar och istället skicka patienterna till Hässleholm och Kristianstad för operation.

Det rör sig om mellan 300 och 400 patienter per år.

Britt-Marie Nilsson från Sjöbo bröt lårbenshalsen för en vecka sen och opererades i Ystad - och hon är är kritisk till det här beslutet.

– Jag är glad och tacksam över att jag bröt benet så att det inte blev efter den första april för jag har hört vad som ska ske då. Jag tycker att det är skrämmande att man försämrar sjukvården. I synnerhet för oss äldre, med äldre makar som kanske har svårt att åka upp till Kristianstad och hälsar på, för det är ett stort trauma som inträffar när man bryter lårbenshalsen, det kan jag verkligen säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".