Tunnor med cyanid tros ha dumpats i en mosse utanför Örkelljunga. Foto: Lars-Gunnar Bengtsson/SVT Bild
Örkelljunga

Gifttunnor dumpades i mosse

Ett stort antal tunnor med cyanidavfall kan ha dumpats i en mosse i skogen norr om den nedlagade Multofabriken i Skönna utanför Örkelljunga. Tunnorna ska ha dumpats under 1950-talet och 1960-talet och nu vill Länsstyrelsen att prover tas på platsen.

Mellan 1948 och 1973 tillverkades räknemaskiner i Multofabriken. Under den tiden användes bland annat cyanid när räknemaskinerna ytbehandlades. Tillverkningen lades ner 1973. Men bolaget som drivit fabriken köptes upp av Electrolux. 

Uppgifterna om att det kan ha dumpats gifttunnor i mossen kommer från en utredning som Electrolux själv har gjort för att kartlägga föroreningarna i och kring den gamla fabriken. Flera personer som jobbat där har oberoende av varandra berättat om saken.

Ungefär en gång i kvartalet ska tio - tjugo tunnor som vägde 50 kilo var ha körts med lastbil ut på mossen och grävts ner i en gammal torvtäkt. Det är oklart i hur många år det ska ha pågått. Någon har sagt att det pågick ända till 1973. Andra att det upphörde någon gång på 1960-talet. 

Länsstyrelsen anser att Electrolux måste ta prover för att ta reda på vad som kan gömma sig i mossen, och har för närvarande en dialog med Electrolux om den saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".