Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Miljökommunalråd kritiserar Öresundsverkets ökade utsläpp

Publicerat tisdag 12 mars 2013 kl 11.39
Miljökommunalråd: "Öresundsverket borde inte finnas"
(1:30 min)
Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Malmös miljökommunalråd, Lari Pitkä-Kangas (MP) är mycket kritisk till att Öresundsverket i Malmö på senare år starkt bidrar till att utsläppen av växthusgaser ökar.

– Jag tycker att Öresundsverket är ett verk som inte borde finnas, säger Lari Pitkä-Kangas (MP), miljökommunalråd i Malmö.

Sett över en 20-årsperiod konstaterar länsstyrelsen i en rapport att det är de skånska hushållen som har bidragit mest till minskningen av växthusgasutsläpp genom att överge olja som energikälla.

På senare år har utsläppen ökat, framför allt sedan 2009 då Öresundsverket i Malmö började producera kraftvärme av fossil naturgas. Efter det har utsläppen av växthusgaser ökat med 17 procent.

Lari Pitkä-Kangas tycker att beslutet om Öresundsverket påminner om hur man fattade energibeslut förr i tiden. Men han vill inte gå så långt som att kräva att verket ska läggas ner.

– Jag tror inte att det är så enkelt, säger Lari Pitä-Kangas.

Han hade hellre sett att Malmö hade satsat på en energiproduktion med storskalig biogas och vindkraft.

– Då hade Öresundsverket inte behövts, säger Lari Pitkä-Kangas.

Kommunens mål är att Malmö senast 2030 ska vara klimatneutralt.

– Det gör att vi måste kompensera allt det som Eon och Öresundsverket släpper ut.

Det fanns planer på att bygga en storskalig biogasförgasningsanläggning som hade kunnat förbättra Eons resultat kring växthusgaser. Det förslaget lades på is eftersom Eon inte tyckte att regeringen gav tillräckligt tydliga signaler om att satsa på biogas.

– Jag hoppas att de ändrar sig men det är inte mycket som tyder på det, säger Lari Pitkä-Kangas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".