Så här är tanken att centret ska bli. Skärmklipp.
Simrishamn

Planer på hällristningscentrum lever

Lena Alebo: "Det finns en plats vi tänker på"
1:32 min

Arbetet med att göra Simrishamn till ett skånskt hällristningscentrum forgår. Ännu saknas det politiska beslutet men ett förslag var hällristningscentrumet ska ligga finns redan.

– Det finns en plats på industriområdet som vi tänker på. Den ligger mittemot det nya vin-centrumet som håller på att byggas. Det finns goda skäl att lägga två besöksmål tillsammans, säger Lena Alebo, chef på Österlens museum.

Kultur- och fritidsnämnden fick nyligen se ett förslag från det anlitade konsultföretaget, men det var för dyrt. Det ska nu helst krympa från 30 miljoner till 25 miljoner kronor och lösningen kan vara att bygga i två plan vilket gör både bygg- och driftskostnad lägre.

Lyckas man visa upp det hoppas Lena Alebo få det där politiska beslutet i fullmäktige som behövs för att kunna gå vidare.

– Det visar att kommunen vill stötta projektet, men sedan ska vi gå vidare för att hitta finansiering utanför de kommunala ramarna, säger Lena Alebo.

När är det realistiskt att det kan vara klart?

– 2016 hade varit fantastiskt. Då fyller Föreningen för fornminne- och hembygdsvård i nordöstra Skåne 100 år, det hade väl varit en bra födelsedagspresent, säger Lena Alebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".