1 av 2
Gullbritt Adolfsson, ordförande Kommunal Skåne Foto: Jon Willén/Sveriges Radio
2 av 2
Kate Glantz, Anabel Martin Andersson och Tesmija Behremovic.
Skåne

Kommunal tar strid om håltimmar

Undersköterska: "Det känns inte som man har något liv"
2:02 min

Allt fler av de som jobbar inom äldreomsorgen tvingas dela upp sina arbetsdagar i två pass. Ofta med en lucka på uppåt fem timmar mitt på dagen. Inte okej, tycker Kommunal som nu vill föra upp frågan om så kallade delade turer i den begynnande avtalsrörelsen.

– Man kan inte slappna av och göra något, speciellt de som har familj. Det är en psykisk påfrestning. Man vet ju att man måste gå tillbaka till jobbet, säger Tesmija Behremovic, undersköterska på demensboendet Trevanden i Malmö.

Hon får medhåll av sin kollega, Anabel Martin Anderson. De trivs inte alls med de delade turerna.

– Det är jobbigt. Jag bor långt ifrån, det tar en timma hem och en timma tillbaka och då är det bara tre timmar kvar och då måste man sova för att orka med nästa pass, säger hon.

De så kallade delade turerna är inte populära. Enligt kommunal blir de allt vanligare, 45 procent av förbundets medlemmar tvingas i dag arbeta så här. Facket kommer nu driva frågan i avtalsrörelsen. Antingen ska systemet bort, eller ska medlemmarna få betalt för håltimmarna.

– De som ger vården på livets höst måste trivas på sitt jobb och de måste orka för att kunna ge det lilla extra till dem de vårdar, säger Gull-Britt Adolfsson, ordförande Kommunal Skåne.

I Malmö har antalet delade turer legat stabilt de senaste tre åren. Om läget ska förbättras krävs till viss del shemaförändringar, men också mer pengar.

– Till viss del kan vi lösa det schematekniskt men behövs det mer pengar måste man antingen höja skatten eller dra in på något annat, konstaterar, Carina Nilsson, (S), ordförande i sociala resursnämnden Malmö.

Vare sig det handlar om scheman eller pengar vill personalen se en förändring, ju fortare dess bättre.

– Hela dagen blir förstörd. Det känns inte som man har något liv, säger Kate Glantz, undersköterska på vårdboendet Trevnaden i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".