1 av 2
Sead Zundza har väntat flera månader. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
2 av 2
Sead Zundza Foto: Svejtlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Skåne

Hundratals flyktingar väntar på plats i en kommun

Nyanländ: "Det känns som att sitta i fängelse"
1:49 min

Just nu väntar cirka 300 nyanlända i Skåne på att få en lägenhet och en plats i någon kommun. Det är personer som har fått uppehållstillstånd men som på grund av platsbristen inte kommer vidare till ett eget hem, utan i bland får bo kvar på Migrationsverkets boenden.

– Man förlorar tid, man förlorar det sociala livet. Det känns som att sitta i fängelse, säger Sead Zundza.

Han är en av de cirka 300 personer i Skåne som har fått uppehållstillstånd men som får vänta på att komma vidare, ut till en kommun, på grund av platsbristen. Sead Zundza har bott på ett flyktingboende i mellersta Skåne sedan i oktober förra året. Då fick han sitt uppehållstillstånd efter att ha levt gömd i Sverige i flera år.

– Det finns inget att göra här, man är långt från stan. Det är bara att sitta och vänta. Man spelar lite biljard, tittar lite på TV, inget annat, säger Sead Zundza.

Det kommer just nu många flyktingar från bland annat Syrien, som behöver skydd och hjälp. Länsstyrelsen förhandlar ständigt med Skånes kommuner om att ta emot fler flyktingar men hittills har bara Båstad kommun skrivit på om att ta emot fler.

Fortfarande fattas det cirka 200 anvisningsbara platser i kommunerna för att Skåne ska kunna ta emot de flyktingar som enligt Migrationsverket väntas komma under året. Det är inte troligt att Länsstyrelsen kommer att få fram de platserna i år enligt, Åsa Stenbäck Holmér som är integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Skåne.

Konsekvensen blir att det tar lång tid för de nyanlända att lära sig svenska, skapa sig ett hem och komma igång med livet. Väntetiden innan man får komma vidare till en kommun skiljer sig åt. Enligt Arbetsförmedlingen, som ansvarar för att erbjuda en plats till nyanlända, kan det ta omkring fem månader eller längre för en ensamstående att få en lägenhet. Det beror ofta på att det är brist på små bostäder. Och för Sead Zundza betyder det att ännu fler dagar går innan han får börja ett vanligt liv.

– Det är väldigt svårt i dagens läge att hoppas på någonting. Man får ta en dag i taget och försöka fixa sitt liv. Det är det enda man vill, leva normalt. Ha ett jobb, vänner och lägenhet.

Hur långt har du dit?
– Det är en lång resa, verkligen. Om det fortsätter så här så blir det en väldigt lång resa. Åtta till tolv månader.

Är det det du har fått höra, att de kommer att ta tid?
– Det är det enda de säger till mig, att det kommer att ta tid.

Flyktingmottagnde

310 personer med beviljat uppehållstillstånd är inskrivna hos Migrationsverket och boende i Skåne län och väntar på en plats i en kommun.

Av dessa bor 193 i något av Migrationsverkets hyrda boenden, 104 i egna boenden, oftast släkt eller vänner och 13 i övriga boenden, exempelvis institutionsboende.

Källa: Migrationsverket (siffror 11 mars 2013)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".