Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Lund

Gråsparvarna minskar kraftigt

Forskare: "Vi skulle sakna den om vi inte hade den kvar"
4:07 min

Antalet gråsparvar minskar nu kraftigt i landet. Orsaken är att det specialiserade jordbruket, med större och färre gårdar där blandningen av växt- och djurproduktion försvinner. Det visar forskning från Lunds universitet.

– Utvecklingen av jordbruket mot en specialisering där man ser färre och stora enheter med specialiserat jordbruk mot antingen spannmål eller djurhållning verkar ha en negativ effekt på gråsparven i odlingslandskapet, säger Maria von Post som skrivit en avhandling om gråsparven.

I dag finns uppskattningsvis en knapp miljon gråsparvar i Sverige, en minskning med över 60 procent jämfört med 1970-talet. Men enligt Maria von Post finns det i nuläget ingen risk för att gråsparven skulle utrotas helt.

– Kanske blir det så att de lokalt kommer att försvinna, till exempel i områden där mycket av jordbruk läggs ner eller där det inte är särskilt bördiga jordar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".