1 av 2
Christer Olsson, en av ägarna av Betongfabriken i Glumslöv samtalar med en polis. I bakgrunden ligger resterna av fabriken som totalförstördes i branden. Foto: Jon Willén/Sveriges Radio
2 av 2
Bara ett stålskelett återstår efter natten brand på Betongfabriken i Glumslöv. Foto: Jon Willén
Helsingborg

Gasflaskor satte stopp för släckningen

Ägaren: "Allting är borta"
2:10 min

Åtta år gick upp i rök på tre timmar. Branden i Glumslöv i natt drabbade inte bara tiotusentals tågresenärer, utan blev även ett hårt slag för ägarna till den nu brandhärjade betongfabriken.

En av ägarna, Christer Olsson, kunde inte göra annat än att stå och se på när byggnaden slukades av lågorna. Gasflaskor i byggnaden gjorde nämligen att brandkåren inte vågade fortsätta släckningsarbetet.

– Jag kom ut och såg att det brann och himlen var kolsvart av rök. Jag fick en stor klump i magen säger han.

Christer Olsson hann få ut fyra gasflaskor ur byggnaden, men två blev kvar. En med syrgas, och en med den explosiva gasen acelyten, som bland annat används vid svetsning.

Rekommendationen från Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) är tydlig. Finns det gasflaskor där det brinner bör släckningsarbetet avbrytas och en säkerhetszon på 300 meter upprättas, för brandmännens och allmänhetens säkerhet.

Vid branden i Glumslöv låg både järnvägen och länsväg 1053 inom den säkerhetszon som upprättades, vilket betydde att tåg- och biltrafiken stoppades.

– Den största risken är det slungas ut metallsplitter med väldigt hög hastighet, upp till tre hundra meter säger Ove Brunnström, handläggare, MSB med ansvar för utvecklingsfrågor kring farliga ämnen.

Gasflaskorna får inte vidröras förrän de svalnat igen, vilket kan ta upp till 24 timmar. Alternativt kan man skjuta sönder dem, vilket också skedde i Glumslöv.

Vid branden i går kallades polisens bombgrupp in för att skjuta sönder gasflaskorna. Men det tog tid innan bombgruppen var på plats, de har en inställelsetid på två timmar.

Det är inte helt ovanligt att räddningstjänsten avbryter räddningsarbeten p g a att det finns gasflaskor.

– För det första kanske man inte vet var gasflaskorna befinner sig, byggnadsmaterial kan ha rasat över dem. Så det kanske är helt omöjligt att veta vilket tillstånd de befinner sig i, säger Ove Brunnström.

För betongfabrikanten Christer Olsson är det viktigt att berätta att arbetet åter tar vid imorgon, kunderna kommer i första ledet och fabriken, den ska byggas upp på nytt. Men i skuggan av den nu helt nedbrunna lokalen är det svårt att bortse från vad eldsvådan ställt till med.

– Det är ju bara ett stålskelett som står kvar, allting är borta. Det är ett tungt hjärta idag, säger Christer Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".