Malmö

Osäker framtid för Rosengårdsskolans högstadium

Bara 30 procent av eleverna på Rosengårdsskolan i Malmö är behöriga till gymnasiet. Därför har nu skolan tillsatt en extra utredning som ska besluta om skolans framtid. De tre alternativ man tagit fram är att antingen gradvis eller skyndsamt stänga högstadieskolan eller låta den vara kvar.

– Det är en utredning vi ska starta och det är inte säkert att den kommer stängas. Det handlar främst om att alla skolor ska vara likvärdiga och som det ser ut nu så är Rosengårdsskolan inte likvärdig för elever, säger Jytte Lindborg som är barn och ungdomschef i stadsdelen Rosengård och hon är den som ska leda utredningen.

Det är på grund av dåliga betyg och dålig arbetsmiljö är anledningen till att man nu tillsatt en projektutredning som ska besluta om skolans framtid. Två av alternativen innebär att högstadieklasserna ska plockas bort. Muhammed och hans klasskompisar går i sjätte klass på Rosengårdsskolan och han är orolig inför framtiden. 

– Jag får ont i magen av att tänka på det. Jag vill inte byta skola, jag trivs och ingen förstår oss. Alla bryr sig bara om de dåliga sakerna, men ingen bryr sig om det som är bra, säger Muhammed som ska börja högstadiet nästa termin.

Det är inte bara barnen som varit oroliga över vad som ska hända i framtiden utan även personalen.

– Klart att de anställda undrar vad som ska hända men som sagt så är detta en utredning och vi vet ännu inte vad som kommer hända, säger Lise-Lott Nilsson, rektor på Rosengårdsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".