1 av 5
Idag presenterades hur Ystads nya badhus ska se ut. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 5
Bygget av Ystads nya badhus. Foto: Malin Thelin /Sveriges Radio
3 av 5
Modell av Ystads nya badhus (beskuren). Bild: Henning Larsen Architects
4 av 5
Så här kommer simhallen att se ut, men färgsättningen är inte klar ännu. Projektbild: NCC (beskuren)
5 av 5
Så här kommer familjebadet att se ut, men färgsättningen är inte klar ännu. Projektbild: NCC (beskuren)
Ystad

Badhuset blir stort och ljust - men dyrare att besöka

"Det blir betydligt dyrare"
1:24 min

Just nu gjuts det som ska bli källaren till Ystads nya badhus och idag presenterades en tredimensionell modell av badhuset. Badhuset ska innehålla en tävlingsbassäng, en lite avskild multibassäng och ett större familjebad, liksom bowling och restaurang.

– Den stora utmaningen är att få ett riktigt bra och funktionellt hus, som byggs till pengarna och som samtidigt erbjuder alls som kommer en upplevelse, säger Per Hansson från arkitektbyrån Henning Larsen.

Glasväggar och fri sikt kommer att möta den som kliver in i den svarta byggnaden som ska ligga strax intill Ystad Arena vid Fridhemsgatan i Ystad. Badhuset ska innehålla en tävlingsbassäng, en lite avskild multibassäng och ett större familjebad, liksom bowling och restaurang.

285 miljoner ska bygget kosta, och än så länge hålls budget. I juni 2014 räknar man med att börja fylla bassängerna med vatten och sen ska intrimmning och testbadande ske. Om allt går enligt planerna invigs badhuset i augusti 2014.

– Jag är mycket nöjd och hoppfull inför framtiden, säger Jerker Åkesson, verksamhetsansvarig för badanläggningarna i Ystad.

125 000 besökande per år hoppas kommunen att det nya badet ska locka, mot de 70 000 som idag besöker det gamla Fritidsbadet i Ystad, men inträdet blir dyrare.

–  En ny anläggning blir betydligt dyrare än dagens anläggning som är över 50 år gammal, säger Jerker Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".