1 av 2
Ingegerd Ekström får många samtal från föräldrar.
2 av 2
Gott om plats för en ny förskola invid Sorgenfriskolan. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Malmö bryter mot lagen – klarar inte att ordna dagis i tid

Förälder: "De kommer inte med någon lösning"
1:55 min

Föräldrar som står i dagiskö i Södra Innerstaden i Malmö har fått brev om att kommunen inte klarar att ge plats till alla inom fyra månader. Därmed bryter kommunen mot lagen.

– Det går ju inte. Vi måste ha en plats. Vi har ett äldre syskon så jag hoppas på att vi får någon slags syskonförtur som gör att vi slinker före i kön, säger Seffira Luppichini som behöver plats till sin yngsta i sommar.

I tisdags var det 24 barn i Södra Innerstaden som hade väntat i minst fyra månader, men som inte fått plats, vilket de har rätt till enligt skollagen. I går gick det att lösa krisen för alla tillfälligt. I de flesta fall kunde föräldrarna skjuta fram dagisstarten. I förra veckan informerade stadsdelen föräldrarna per brev om situationen.

– Jag tycker inte de säger någonting. De kommer inte med någon lösning. De ursäktar sig och säger att vi har ett problem och så står man där själv och vet inte vad man ska göra med informationen, säger Seffira Luppichini.

Enligt Ingegerd Ekström som är barn- och ungdomschef i Södra Innerstaden har krisen flera orsaker. Flera förskolebyggen har försenats, till exempel det på Sorgenfriskolans skolgård och att det blivit svårare att hitta kortsiktiga lösningar. I augusti börjar 300 barn i skolan och en ny förskola öppnar på Gullängen. Då ska trycket lätta. Hon beklagar om föräldrarna uppfattat informationsbrevet som att kommunen har gett upp.

– Det är en helt felaktig uppfattning och jag är väldigt ledsen att man har uppfattat vårt brev på det viset som att vi bara förklarar att det här är situationen och nu får ni vänta till i höst. Så är det inte. Vi jobbar med detta. Det är fullt fokus på den här frågan, säger Ingegerd Ekström.

Om Seffira Luppichini inte får dagisplats till sin yngsta i sommar är mormor Eva-Lena lösningen. Men det är inte självklart att hon kan hjälpa till. Hon bor i Uppsala och jobbar i handelsträdgård. Just på sommaren har hon som mest att göra på jobbet.

– Det blir lite ångestfyllt, tycker jag. När man känner att man skulle vilja hjälpa till och så funkar det inte riktigt att få ledigt och med ekonomin och så, säger Eva-Lena Luppichini.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".