1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Lund

S-politiker till hårt angrepp mot femklövern

Riksdagsledamot: "Otroligt taffligt skött"
1:32 min

Krisen på barnintensiven i Lund blir alltmer en riksangelägenhet. Eftersom avdelningen bedriver rikssjukvård för barnhjärtkirurgi kommer barn i hela landet att drabbas, om de sjuksköterskor som sagt upp sig inte räddas kvar. I går besökte Lena Hallengren (S), vice ordförande i socialutskottet, avdelningen.

– När det gäller biva, så känner man sig både uppgiven och bedrövad över den politiska ledningens sätt att hantera en så viktig del av den svenska sjukvården, säger Lena Hallengren.

Vad får du för intryck när du har pratat med personal?
– Det är otroligt taffligt skött av en moderatledd majoritet, och man blir väldigt bedrövad hur man så lättsinnigt kan hantera en verksamhet som dessutom är rikssjukvård.

Lena Hallengren fick i går höra att tiden håller på att rinna ut på barnintensiven, och hon anser att socialminister Göran Hägglund (KD) nu bör ingripa.

Senast den första april måste Region Skåne söka förlängning av riksavtalet för barnhjärtkirurgi, ett uppdrag som blir minst sagt svårt att klara utan de 33 specialistsjuksköterskor som sagt upp sig.

På avdelningen är stämningen allt annat är hoppfull.

– Det är uppgivet. Det har gått så lång tid nu, så vi inser att det inte kommer att hända så mycket mer, så personalen börjar att titta sig om efter andra arbeten, säger sjuksköterskan Marita Brisard, som företräder Vårdförbundet.

Vilka kontakter har Region Skåne tagit med er den senaste tiden?
– Inga.

Om regionen till slut backar och går med på era krav, tror du att sjuksköterskorna kommer att stanna kvar då?
– Då får det nog hända något ganska snabbt, i så fall, säger Marita Brisard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".