Hudklinikens chef, Bertil Persson säger upp sig. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö/Lund

Chef för hudkliniken säger upp sig

Verksamhetschef: "Utbildningen kommer trilla ihop"
1:42 min

Verksamhetschefen vid hudkliniken på Skånes universitetssjukhus, Bertil Persson, har sagt upp sig. Anledningen är den styrande femklöverns besked att hudsjukvården ska bli ett vårdval.

Enligt Bertil Persson riskerar vården att slås sönder, och i Stockholm har vårdvalet till en flykt av specialister från sjukhusen.

– I Skåne finns det en brist på specialister, vilket snabbt kommer att innebära att forskning, utbildning av läkarstudenter och nya hudläkare kommer att trilla ihop, säger han.

Bertil Persson anser att ett vårdval för hudsjukvården går tvärsemot det motiv som låg bakom att klinikerna i Malmö och Lund slogs samman för ett par år sedan. Då var tanken att skapa ett ordentligt underlag av patienter och personal, bland annat för forskningens skull. Trots sparbeting och brist på läkare bedömer Bertil Persson att köerna ska unna vara borta till sommaren.

– Och nu när vi börjar få styrfart på skutan, så är det helt plötsligt besked i rakt motsatta riktningen, nämligen att man framåt hösten ska hugga upp skutan och göra små livbåtar av den, som blir spridda för vinden, säger Bertil Persson.

Personalen är orolig över vad som ska hända och arg över att inte ha informerats om planerna. Men hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) säger till nyheterna att de anställda ska få vara med nu och utforma vårdvalet, och att även hudklinikerna kan vara med i vårdvalet.

Carl-Johan Sonessons mål är att korta köerna och öka valfriheten för patienterna, men Bertil Persson är skeptisk till att det kommer att gå.

– Frågan är vilka doktorer det finns att gå till, om till exempel utbildningen av nya hudläkare kollapsar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".