En polisman håller vakt vid Munkhätteskolan, en av de skolor som stängts efter vapenfyndet.Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Malmö

Vapenfynd och skolbråk saknar samband enligt rektor

Elev: "Jag tänker bara på skolskjutningarna i USA"
1:19 min

I går förmiddag hittades vapen i gamla Lärarhögskolans lokaler på Heleneholmsområdet i Malmö. I dag spärrade polisen av hela området och 1 300 elever från flera skolor fick stanna hemma. Under eftermiddagen hävdes avspärrningarna.

Det var i går morse, eller under förmiddagen som polisen kallades till Heleneholmsområdet. Vapnet, eller vapnen  hittades i  eller nära gamla Lärarhögskolans lokaler som står tomma. Vid en presskonferens under förmiddagen på polishuset ville polisen inte ge någon detaljerad information om vapenfyndet.

– Vi kan inte gå ut med det för tillfället. Vi kan få information från någon person och för att vi ska kunna bedöma tillförlitligheten hos en sådan person måste vi behålla viss information för oss själva, säger Bo Lundqvist på länskriminalen som leder förundersökningen.   

Enligt källor till P4 Malmöhus rör det sig om en älgstudsare och ett isärskruvat hagelgevär, ammunition samt kikarsikte. Fyndet ska ha gjorts på taket av gamla lärarhögskolan.

Vapnen hittades under gårdagen, men det var först tidigt i morse som beslutet fattades att skolorna i området: Heleneholms gymnasium, Munkhätteskolan och Heleneholms förskola skulle hållas stängda i dag.  

Enligt Bo Lundqvist görs det främst för att polisen ska kunna söka igenom lokalerna effektivt, även om man inte kan utesluta att det skulle kunna vara fara för eleverna.   

Ebbe Gertten är en av de elever som i morse fick veta att han skulle stanna hemma.

– Jag vaknade upp och såg att jag fått ett sms från skolan, där det stod att skolan håller stängt i dag för att polisen skulle söka igenom skolan, säger Ebbe Gertten, gymnasieelev på Heleneholmsskolan.

Och beskedet har tagits emot med blandade känslor enligt Gertten, som talat med flera skolkamrater.

– Jag tänker bara på skolskjutningarna i USA, om det var därför det var skjutvapen där, eller om någon hade skjutvapen där för att gömma dem, säger Ebbe Gertten.

Enligt honom har det tidigare varit problem med slagsmål på skolan, och för några dagar sedan var det ett slagsmål mellan några elever och några som inte går på skolan.

– Polisen var där hela dagen i går, och det var väl då de hittade vapnet, säger Ebbe Gertten.

Stökigheterna har pågått sedan i december. Ungdomar som inte går på skolan har kommit dit och stört lektioner och ätit i matsalen. Skolan har infört id-kontroll och har även haft väktare på plats. I februari blev det lugnare, men i måndags kom obehöriga till skolan igen. Rektorn Peter Pripp tror inte att vapenfyndet nu hänger ihop med de tidigare händelserna. 

– Nej, inte alls. Jag kan inte alls se någon koppling.

Varför inte?

– Vi har inte haft anledning att tänka tanken och inte heller fått den signalen från polisen, säger Peter Pripp.  

Skolan kommer att ha väktare på plats på måndag. Enligt Peter Pripp hade man haft det oavsett vapenfyndet, eftersom det återigen kommit obehöriga till skolan i veckan. Polisen tror att avspärrningen av skolan kommer att kunna hävas senare i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".