Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Malmö

Politiker "Utbildning är nyckeln till framgång"

Publicerat fredag 15 mars 2013 kl 16.18
Politiker: "De lätta jobben har nästan försvunnit"
(7:57 min)
Andreas Schönström (S) och Christer Nylander (FP) diskuterade jobb för unga. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio

Båda började som tidningsförsäljare och jobbar nu som politiker. Andreas Schönström, (S), kommunalråd i Malmö och Christer Nylander (FP), riksdagsledamot från Skåne pratar om unga och jobb. Båda är överens om att nyckeln för att få ut ungdomarna på arbetsmarknaden är utbildning. Däremot är de oense om ingångslönerna.

– Direkt efter skolan hade jag en ganska svår tid med lång arbetslöshet men sedan tog jag i princip allt jag kunde, fabriksjobb, jobb inom äldreomsorgen och städning och till sist funkade det, berättar Christer Nylander (FP), riksdagsledamot från Skåne.

Kommer du ihåg känslan av att vara arbetslös?
– Det var svårt. Man hade alldeles för mycket tid över och man finns inte med i något socialt sammanhang och det är jobbigt, säger Christer Nylander.

Även Andreas Schönström har upplevt hur det är att inte ha något jobb. Han kom ut på arbetsmarknaden 1995 när arbetslösheten låg på 20 procent.

– Ja, jag har gått på socialbidrag också och det är fruktansvärt. Det enda man lär sig är tv-tablån. Man tittar på tv och vänder på dygnet och självförtroendet sjunker för varje nej man får.

Hur kan man göra något åt det?
– Vi måste se till att de unga kommer i kontakt med arbetslivet så snabbt som möjligt, säger Andreas Schönström.

Den typ av jobb som de båda politikerna började med, sälja tidningar och dela ut reklam, jobb där man inte måste vara utbildad eller ha erfarenhet, finns knappt inte längre.

– Vi behöver fler jobb där gymnasieungdomar får arbetslivserfarenhet, tidigare, säger Andreas Schönström.

I Malmö har det tidigare funnits ungdomspraktik, Ung i sommar. Det utvecklas nu till Ung på event, med start under Eurovision. Då erbjuder Malmö Stad 500 ungdomar möjlighet att i samband med olika event få praktik och arbetslivserfarenhet.

– Det handlar inte så mycket pengar men en viktig erfarenhet och man får ett nätverk, säger Andreas Schönström.

Det finns också ett andra insatser där kommunen erbjuder ett jobb för att motivera skoltrötta ungdomar.

– Nyckeln i framtiden är utbildning, konstaterar Andreas Schönström.

Just nu utreds det som kallas utbildningskontrakt där man får jobba 75 procent mot att man studerar 25 procent. Pengar finns redan avsatta utredningen ska visa hur det ska gå till

– Motivationen är alltid ett jobb och en inkomst, kan det leda till att man pluggar färdigt och landar i vad man vill jobba med är det en vinst, menar Andreas Schönström.

Båda är överens om att utbildning är nyckelfrågan.

– Fler måste lyckas i gymnasiet. För många hoppar av i dag och får sedan väldigt svårt att få ett jobb, konstaterar Christer Nylander (FP), riksdagsledamot från Skåne.

Det kan bli aktuellt att göra om gymnasiet för att fler ska klara sig genom skolan.

– Vi kan inte förvänta oss att alla ska läsa exakt samma sak. Det viktigaste är att man får någon form av yrkeskunskap och gärna knyta gymnasiet närmare den vanliga arbetsmarknaden, säger Christer Nylander.

Genom praktikplatser kan ungdomar få in en fot, bygga nätverk och få kunskap om hur det fungerar på en arbetsplats. Folkpartiet har tidigare lagt ett förslag om ett ettårigt gymnasium.

– Det första jobbet är viktigt. Det gäller att få in en fot, säger Christer Nylander.

Sänkta ingångslöner kan vara en väg att gå, exempelvis genom att kombinera jobb och utbildning.

– Då blir det mindre kostsamt för de som ska anställa. Men det måste finnas goda möjligheter att gå vidare, säger Christer Nylander.

Ett sådant förslag har lagts fram av Folkpartiet lokalt, i Malmö, men det gillar inte Andreas Schönström.

– Räkningarna bli ju inte billigare, menar han.

Enligt förslaget om lägre ingångslöner skulle en ungdom få en ingångslön på 12 875 kronor i månaden, före skatt.

– Vem kan skaffa en egen bostad med den lönen. Fattigdomen består, säger Andreas Schönström.

Alternativet är att gå på socialbidrag och de som börjar med det har svårt att ta sig ur det, därför är det viktigt att få in en första fot på jobbet, kontrar Christer Nylander.

Regeringen sitter just nu i samtal med parterna för att komma överens om ungdomsavtal, för att underlätta för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Regeringen skjuter till pengar för handledningsstöd ute på arbetsplatserna.

– Under viss del av arbetstiden har man utbildning men får då i gengäld lite sänkt lön, säger Christer Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".