1 av 3
Polisen sökte igenom taken där vapen hittades i går. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
3 av 3
Polisen vet inte vem som äger vapnen som hittades. Foto:Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

Inga fler vapen hittade på skola

Elev: "Jag tänker bara på skolskjutningarna i USA"
1:19 min

I eftermiddag hävdes avspärrningarna av skolorna på Heleneholmsområdet. Under dagen har byggnaderna sökts igenom av polisen. Inga fler vapen har hittats efter vapenfyndet i går.

Vapnen som hittades i går låg på ett av de platta taken till den långa, gula tegelbyggnaden där Munkhätteskolan, Heleneholms förskola, Heleneholms gymnasium och Musikhögskolan ligger. Enligt uppgift till Sveriges Radio var det en älgstudsare, ett isärskruvat hagelgevär, ammunition och ett kikarsikte som hittades av byggnadsarbetare. Vapnen låg på den delen där den gamla Lärarhögskolan ligger. Vem som äger dem, vet polisen än så länge inte.

– Det är hemskt. Man tänker: varför hittar man vapen på en skola? säger Melinda Pham som arbetar på Heleneholms förskola och även har sin son där.

Tidigt i morse fattades beslutet att stänga alla skolorna på området, vilket berörde omkring 1300 barn och ungdomar. De äldre barnen fick ledigt medan förskolebarnen flyttades till Strumpans och Almängens förskolor. Beslutet fattades för att polisen lättare skulle kunna söka igenom byggnaderna.

– Framförallt för att kunna genomföra söket på ett så effektivt sätt som möjligt. Vi kan inte göra det om det finns personal eller elever i lokalerna, säger Bo Lundqvist på länskriminalen som leder förundersökningen.

Ett 50-tal poliser har arbetat under dagen. Vid 14.30-tiden hävdes avspärrningarna utan att man hittat några fler vapen. Under vintern har det varit oroligt på Heleneholms gymnasium. Ungdomar som inte går på skolan har kommit dit och stört lektioner, ätit i matsalen och vägrat lämna skolan när lärare sagt till dem.

– För några dagar sedan var det ett slagsmål på skolan. Några som inte går på skolan slogs med några som går på skolan. Polisen var där hela dagen igår, berättar Ebbe Gertten som går på Heleneholms gymnasium.

Skolan har infört id-kontroll och satt in väktare för att komma till rätta med problemen. I februari lugnade det ned sig, men i måndags var obehöriga åter på skolan. Rektorn Peter Pripp vill dock inte sätta vapenfyndet i samband med de händelserna.

– Nej, inte alls. Jag kan inte alls se någon koppling, säger han.

Varför inte?

– Vi har inte haft anledning att tänka tanken och inte heller fått den signalen från polisen.

Skolan kommer att sätta in väktare även på måndag. Enligt Peter Pripp hade man gjort det ändå, oavsett vapenfyndet eftersom obehöriga åter vistats på skolan. Polisen kommer också att ha fortsatt tillsyn och även finnas på plats måndag för att svara på frågor från elever och lärare.

anna.bubenko@sverigesradio.se
johanna.hellstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".