Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Lund

Hundratals jobb hotade i Lund

"Det har varit en tuff resa"
1:17 min

Upp till 600 jobb kan försvinna i Lund när det förlusttyngda företaget ST Ericsson avvecklas och delas upp mellan nuvarande ägarna Ericsson och ST Microelectronics.

Ericsson tar över modemverksamheten, men ungefär en tredjedel av företaget är ingen av ägarna intresserad av att driva vidare.

Det göratt ungefär 1 600 personer blir utan jobb. Mellan 400 och 600 av dessa personer finns i Lund. Uppdelningen ska genomföras i höst. Det är de smarta mobiltelefonernas intåg som har ställt till det för ST Ericsson.

– Tyvärr är det helt enkelt nödvändigt för att få till en verksamhet som blir långsiktigt uthållig och livskraftig. Ett nödvändigt men jobbigt steg säger Helena Norrman, informationschef på Ericsson.

Norrman menar att det framför allt är den andra ägaren som varit drivande till att splittra ST Ericsson.

– Och då fattade vi beslutet att vi inte var intresserade att vara ensamägare till hela verksamheten. Utan den delen av verksamheten vi är intresserade av tar vi tillbaka nu. Och då blev det så här, säger Norrman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".