ST-Ericsson. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Lund

Dystert läge för ST Ericssons anställda

Näringslivschefen: "Lund måste satsa på mjukvara"
1:31 min

På måndagen kom beskedet att Ericsson och ST Microelectronics lägger ner samriskföretaget ST Ericsson. 1 600 anställda får inte arbete i vare sig Ericsson eller ST Microelectronics.

I Lund får mellan 400 och 600 anställda och konsulter gå. Många av dessa organiseras av fackförbundet Sveriges ingenjörer. Lars Nicklasson är fackordförande på ST Ericsson i Lund:

– Det var väl delvis förväntat och delvis överraskande om omfattningen. Väntat är det för att den ene ägaren redan i december meddelade att de ville dra sig ur. Och uppdelnngen som presenterades idag är ju en konsekvens att de vill göra sin "exit" från det gemensamma bolaget.

Lars Nicklasson säger att läget bland medlemmarna är dystert. Arbetsmarknaden i Lund är inte positiv just nu:

– Det är rätt många som är på väg ur branschen för tillfället. Samtidigt finns det ju andra delar som växer. På lite sikt borde det inte finnas problem att ordna sysselsättning för dem som drabbas.

Per Persson, näringslivschef i Lund, anser att det går att skapa nya jobb i samband med kriser. Det har Lund visat i samband med Astra Zenecas och Sony Ericssons nedläggningar. Detta bland annat genom samarbete mellan kommun, region, universitet och näringsliv.

Persson tror heller inte att dagens besked är dödsstöten för telekombranschen i Lund:

– När det gäller hårdvarudelen kan man säga att den har nästan lämnat den här regionen när Nokia lade ner i Köpenhamn för något år sedan.

– Men jag tycker vi ska försöka spetsa oss och välja de områden där vi är duktiga, t ex mjukvarudelen. Och då är det väldigt viktigt med samarbete med universitet och högskolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".