1 av 2
Lärare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Jon Andersen, som höll vi en övning där man simulerade en gränsövergång. Foto: Ester Sökjer-Petersen/Sveriges Radio.
2 av 2
Rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Peter Vallandia, framför de tält där deltagarna bor under övningarna. Foto: Ester Sökjer-Petersen/Sveriges Radio.
Revinge

Katastrofberedskap övas i Revingehed

Lärare: ”De agerar utifrån de inspel vi gör”
1:11 min

FN:s flyktingorgan UNHCR simulerar krishanteringsövningar på den skånska slätten. I Revingehed samarbetar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tillsammans med FN-organet för att utbilda personal som annars är stationerade över hela världen.

– I dagsläget simulerar vår FN-partner, som är på plats idag en torka i Burkina Faso i Västra Afrika. Där har man en flyktingsituation och det har strömmat in ett stort antal flyktingar från Mali, säger Per Vallandia, rådgivare vid MSB.

Deltagarna får öva på en större krissituation där övningen går ut på att ta emot 5 000 flyktingar från exempelvis ett krigsdrabbat land. De planerar, skapar infrastruktur, bygger flyktingläger och lär sig hantera aggressiv militär. Alla övningar är anpassade för att vara så verklighetstrogna som möjligt för att sedan kunna appliceras ute på fältet då deltagarna kan i framtiden arbeta i krisdrabbade områden. 

– Större flyktingmoment, med lite bråk över en gränsövergång. Vi har haft sjukvårdsövningar och vi har ett moment där vi ska bedöma möjligheten att bygga ett flyktingläger, säger Jon Andersen, lärare vid MSB.

Hur gör deltagarna under övningen?

– De är indelade i fyra team, så kallade fältbedömningsteam, som reser runt och så får de uppgifter via radio och de ska orientera sig via GPS och kartor och ta sig vidare till de här platserna, för att sedan agera utifrån de inspel vi gör, säger Jon Andersen, lärare vid MSB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".