1 av 3
Man måste ha musslan i en akvariemiljö med ljus och andra fiskar. Annars kan den dö. Foto: Andreas Larsson / Privat
2 av 3
Här bodde den blåa jättemusslan innan den fördes bort av musseltjuvarna. Klicka vidare för att se bilden på jättemusslan innan stölden.
3 av 3
Bilden på musslorna är tagen innan den aktuella stölden inträffade. Den aktuella musslan är den stora blålila som finns uppe till höger i bild.
P4 Extra tisdag

Här bodde den stulna jättemusslan

Mussla stals i smash and grab-kupp
2:48 min

En mussla har stulits ur ett akvarium på en zooaffär i Löddeköpinge. Andreas Larsson som är ägare till affären blev vittne till den ovanligt fräcka stölden.

När två personer kom in i Andreas Larssons zoobutik tyckte han att de betedde sig lite skumt.

- Vi höll lite extra koll på dem och ett tu tre så stod en av dem med ena handen i akvariet och fick en väldans fart ut ur butiken, berättar Anders som är ägare till butiken i P4 Extra.

Musslan som paret fick med sig var av typen blå jättemussla.

- Den är väldigt vacker att titta på och sorten är inte jättevanlig.

Andreas Larsson uppskattar värdet på jättemusslan till någonstans mellan 1600-1800 kronor. Han tror att det är sannolikt att tjuvarna kan vara samlare då de ofta har jättemusslor tillsammans med fiskar i saltvattensakvarier.

Butiksägaren orolig och upprörd

Att stjäla levande djur är något som upprör butiksägaren som nu är orolig för hur det ska gå med jättemusslan och om den kommer överleva stöldkuppen.

- Det är ju ett levande djur, och det är inte schysst att man snor ett levande djur. Den kan ju stänga sig och överleva en timme eller två, utan större problem. Men den behöver rätt vatten och rätt temperatur, säger Andreas Larsson.

Musslan mår inte bra av temperaturskiftningar. Att släppa den rakt ner i ett akvarium skulle kunna innebära att den dör.

- Det är viktigt att vänja den vid den nya miljön om den ska klara sig, säger Anders.

FAQ om blå jätteblåmussla

  • Jätteblåmusslor filtrerar spårämnen, plankton med mera som finns i vattnet.
  • Man måste ha musslan i en akvariemiljö med ljus och andra fiskar.

Det är ovanligt men det sker att Andreas utsätts för djurstölder i sin butik.

- Ja koraller ibland och en skölpadda för några år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".