Hamnen i Kivik. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Österlen

Snöns konsekvenser på samhällsmaskineriet

"Snön har haft konsekvenser"
1:08 min

SMHI har klassat ner dagens snöoväder till en etta även på Österlen. Men under dagen har snöröjningen gått för fullt bland annat i Ystadtrakten.

Nu får vi se hur det blir till kvällen - det ska ju komma mer snö då - men SMHI har graderat ner sin snövarning till en etta för hela Skåne nu - även Österlen.

P4 Malmöhus reporter Malin Thelin säger att det just nu är det uppehåll men fortfarande mulet och blåsigt där hon befinner sig i Kivik.

– Jag pratade för en stund sen med den ansvarigt för snöröjningen nere i Ystad - och där var läget likadant, säger Malin Thelin.

– Dom hade haft ute hela snöröjarstyrkan under dagen - inne i Ystad hade det ändå inte varit så besvärligt, men ute på landet på småvägarna här på Österlen så har snön yrt rejält, fortsätter Malin Thelin.

Men snön har haft en del konsekvenser på samhällsmaskineriet här i sydöstra Skåne idag.

Just nu och fram till klockan två i natt går det inga tåg mellan Ystad och Simrishamn eftersom spåret måste snöröjas - bussar ersätter där enligt Skånetrafiken.

Skånetrafiken har under dagen dragit ner på tågtrafiken till och från Ystad och Malmö på Ystadbanan till en gång i timmentrafik.

Bornholmsfärjan ändrade i sin tidtabell på grund av blåsten.

Skånetrafiken drog ner på tågtrafiken till och från Ystad och Malmö på Ystadbanan till en gång i timmentrafik. Och Bornholmsfärjan ändrade i sin tidtabell på grund av blåsten.

Skolskjutsarna blev ju inställda i Ystad, Simrishamn och Tomelilla - och i Skurup for de hem redan klockan 13.

Kastanjeskolan och Odenslundsskolan i Tomelilla stängdes - liksom biblioteken i Svarte och Köpingebro stängdes.

I Simrishamn har vårdcentral och bibliotek fått stänga tidigare.

Hemtjänsten i Ystad, Simrishamn och Tomelilla evakuerade äldre som bor illa till redan igår - och man har haft bandvagnar redo ifall det skulle behövas.

– Jag körde förbi en bil i diket i Ystad i förmiddags - men annars har det rullat på hyfsat på under bra dagen enligt Sveriges Radios Trafikredaktion, säger reporter Malin Thelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".