1 av 3
Promenad och invigning av Landskronas egen walk of fame, kungen och Lennart Söderberg (M), kommunfullmäktiges ordförande. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
2 av 3
Kungen, Lennart Söderberg och Margareta Pålsson läser på skylt. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
3 av 3
Kungen kommer till Landskrona. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Landskrona

Kungen imponerad av skolans arbete

Kungens tal vid Landskronas 600-års jubileum
6:01 min

Det handlade om flyktingmottagande, affärer och bostäder när kungen talade till Landskronaborna när 600-årsfirandet inleddes i förmiddags.

– Med glädje deltar jag i firandet av Landskronas 600-årsjubileum, det är helt fantastiskt, sade kungen i sitt jubileumstal till Landskrona.

Under dagen visar staden upp både de historiska och moderna delarna av staden, vilket kungen också passade på att anknyta till i sitt tal.

– Landskrona är och har alltid varit en strategisk punkt i Sverige, förr var det ett viktigt centrum för handel och under andra världskriget blev Landskrona en viktig fristad för många av dem som flydde undan kriget, sade kungen.

Kungen knöt i sitt tal samman flyktingmottagandet under andra världskriget med det arbete som kommunen i dag gör förnyanlända elever i skolan.

– Arbetet som Landskrona för nyanlända elever i skolan är kolossalt värdefullt och nyttigt, sade kungen.

Kungen refererade till det arbete som skolorna i Landkrona gör med täta uppföljningar av extra insatser som gett goda skolresultat.

– Det är en stor prestation av så väl lärare som elever att höja betygsnivån och vad jag förstår så fortsätter den här positiva kurvan uppåt, säger kungen.

Under dagen kommer kungen bland annat att besöka Dammhagsskolan och kungen var mycket imponerad av Landskronas arbete med nyanlända elever och berömde också dem som utför detta arbete.

– För dessa insatser och prestationer vill jag personligen uttrycka en stor beundran, sade kungen.

Kungen talade också om Landskronas placering, nära till hav, väg och järnväg, mitt i den växande Öresundsregionen.

– Landskrona ligger mitt i ett centralt nav där förhoppningsvis nya idéer och företag kan växa och vara framgångsrika, sade kungen.

Han tog även upp bevarandet av Landskronas centrum och berömde kommunen för bostadsbyggandet mitt i staden. Kungen tackade för ett inspirerande besök och passade på att önska Landskrona lycka till framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".