Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Lund

Tiden rinner iväg för sjukhusledningen

Reporter: "Nytt avtal tidigast imorgon"
1:34 min

Tiden börjar rinna ut för sjukhusledningen för att kunna lösa krisen på barnintensiven i Lund. Tidigast i morgon kan det finnas ett nytt avtal om villkoren för sjuksköterskorna.

I går ajournerades förhandlingarna mellan sjukhusledningen och Vårdförbundet. På avdelningen har 33 av de 45 specialistsjuksköterskorna sagt upp sig och jobbar sin sista dag den 23 april. Nu försöker parterna hitta en lösning.

I fredags meddelade Region Skåne att man ville återuppta förhandlingarna och att de nu leds av sjukhuschefen Jan Eriksson. Parterna sågs i måndags och i går. I dag sker inga förhandlingar alls, men Vårdförbundet för samtal med sköterskorna på barnintensiven om vad man kom fram till under förhandlingarna så här långt.

Den 1 april måste regionen lämna in sin ansökan om att barnintensiven även i fortsättningen ska få bedriva rikssjukvård för barnhjärtkirurgi. Nu på tisdag ska politikerna i vårdproduktionsberedningen ta ställning om man ska söka eller inte. Förslaget är att man ska göra det, men utan sköterskorna har man inte kvar den kompetens som krävs.

Kritiken har varit hård, både från sköterskorna själva, allmänheten och den politiska oppositionen mot hur femklövern i Region Skåne har hanterat frågan sedan den 1 juni då man sa upp det lokala avtal som reglerar sköterskornas villkor. Agerandet ledde så småningom till massuppsägningen bland sköterskorna. Avtalet innebar i korthet att sköterskorna jobbar när de behövs och får högre lön för det. I gengäld fick regionen en flexibel bemanning och slapp övertidskostnader.

Om sjukhusledningen har presenterat något nytt avtalsförslag eller inte, vill ingen av parterna säga i dag. Bägge verkar dock inställda på att det kan vara möjligt att ha ett färdigt förhandlingsresultat i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".