Kikki Granat, scenbyggare i Malmö. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Malmö

Scenbyggare bojkottar Eurovision

Scenbyggare: "Vi ifrågasatte hans löjligt låga löner"
2:05 min

Tolvtimmarspass utan rast i 20 dagar. Det kan bli verklighet för dem som arbetar med att bygga scenen på Eurovision Song Contest. Det står klart sedan det företag som SVT anlitat för att bygga scenerna hållit ett informationsmöte. Ett 20-tal scenbyggare i Malmö protesterar nu mot företagets arbetsvillkor.

– Det är en tuff bransch med jobbiga villkor. Det går inte att betala höga löner eller följa arbetstidslagar sade han, berättar Kikki Granat som arbetat med att bygga scener i Malmö under flera år.

SVT har anlitat företaget Stage Fright för att bygga scenerna i Malmö arena under Eurovision. Det var under ett informationsmöte som företagets vd Mikael Jacobsson höll som Kikki Granat och hennes kollegor fick reda på att nettolönen för ett 12 timmars pass skulle ligga runt 800 kronor. De som jobbar får räkna med att arbeta sådana pass 20 dagar i streck och att det inte finns tid för raster.

– Vi ifrågasatte hans löjligt låga löner och att han inte tänker följa lagar och regler. Då blev han arg, pekade på dörren och bad oss gå, berättar Kikki Granat.

Kikki och hennes kollegor i Malmö har valt att bojkotta Stage Frigth. Tyvärr hjälper inte det eftersom det finns gott om folk som vill jobba bakom scen under Eurovision. Därför riktar Kikki Granat kritiken mot SVT som hon tycker borde ta ett större ansvar när de köper in tjänster.

Johan Bernhagen, ansvarig för ESC på SVT, säger att SVT tar det ansvar som förväntas och att upphandlingen följer alla regler.

– Vi har gjort ett avtal och en upphandling, där krävs det att man följer de lagar och regler som gäller i Sverige, säger Johan Bernhagen, ansvarig för ESC

Stage Frights vd, Mikael Jacobsson, skriver i ett sms att han driver ett seriöst företag men vill inte ställa upp i fler intervjuer. Exakt hur arbetet kommer gå under ESC får tiden utvisa, men Kikki är orolig för dem som ska arbeta under eventet.

– I ett sånt här jobb där man hanterar tunga saker och det är stressigt och där folk kommer vara trötta efter att ha jobbat tolvtimmarspass, tror jag att det finns risk att det inträffar olyckor där, säger Kikki Granat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".