Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Malmö

Försvaret vill ha Mangs fri

Advokat: "Bevisningen är överlag tunn"
1:53 min

Idag avslutades rättegången i hovrätten i Malmö mot den livstidsdömde Peter Mangs. Försvaret inledde sin slutplädering med att hävda att all den bevisning som presenterats i hovrätten inte var värd någonting.

Försvaret menade att utredningen inte på något sätt uteslutit alternativa gärningsmän, att Peter Mangs haft kontakter i undrevärlden som inte är kända och att han den vägen lånat ut sina vapen. Försvaret menade att Peter Mangs har ett egenintresse av att inte bidraga till sitt eget försvar eftersom han trivs med tillvaron i häktet.

Försvaret menade också att det inte går att lita på de tekniska undersökningar som Statens kriminaltekniska laboratorium har gjort. Därför finns det bara en sak för hovrätten att göra.

Den bevisning som fick Peter Mangs fälld för två mord och fem mordförsök i tingsrätten handlade bland annat om kulor och hylsor som kan knytas till Peter Mangs vapen, nycklar som hittades hemma hos Peter Mangs som gick till det första mordoffrets lägenhet, ett inspelat tipssamtal till polisen där Peter Mangs för fram uppgifter om morden som inte var kända utanför mordutredningen.

Försvaret menar att det avgörande inte är om Mangs vapen använts eller ej då det inte är styrkt att han avlossat något av de skott som i målet avlossats mot personer eller byggnader. Peter Mangs skall därför snarast möjligast försättas på fri fot.

Dom väntas i slutet av april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".