Foto: Rolf Höjer/Scanpix
Malmö

Kvinna fick inte dansa med kvinna

Kursdeltagare: "Det gör mig ledsen och besviken"
1:20 min

Albina Brunosson och en kvinnlig kompis anmälde sig till en nybörjarkurs i gammeldans men när de kom till hambon tyckte kursledaren att det behövdes en man. Albina Brunosson och hennes kompis hoppade då av kursen och anmälde föreningen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Det var i början av året som Albina Brunosson och hennes kompis anmälde sig till en nybörjarkurs i gammeldans. Tillsammans skulle de lära sig dansa vals, schottis, polka och hambo.

Men när de kom till delen där de skulle lära sig hambo hade de som var ansvariga för kursen samlat ihop manliga deltagare från ett annat folkdanslag. Dansläraren tyckte inte att en kvinna kan dansa hambo som en manlig kavaljer.

– Det gör mig ledsen och besviken eftersom att vi placeras in i ett fack beroende på vad vi har för kön. Det befäster en hel del fördomar att kvinnor skulle vara betydligt svagare än män, säger Albina Brunosson.

Albina Brunosson hoppade av kursen eftersom hon inte tyckte det var roligt, när hon inte fick dansa med sin kompis.  Kursledare svarade senare i ett mejl på varför de hade tagit in manliga dansare.

– Hon skrev att två kvinnor inte kan dansa hambo ihop eftersom en kvinna inte orkar dansa som den som följer, det vill säga den traditionellt manliga dansaren, berättar Albina Brunolfsson.

Hon fick nog och anmälde föreningen till Diskrimineringsombusmanne, DO. DO har beslutat att inte gå vidare med ärendet eftersom de anser sig inte ha tillräckliga resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".