Nu måste alla hjälpa till, säger Åsa Stenbeck Holmér på länsstyrelsen. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Skåne

Länsstyrelsen vädjar till kommunerna att ta ansvar

"Man får flytta från det ena boendet till det andra"
1:31 min

I Skåne behövs 150 platser nu på en gång för att ta emot nyanlända i Skåne, det gäller både personer som söker asyl och dem som fått uppehållstillstånd. Åtta skånska kommuner saknar fortfarande ett avtal. Därför vädjar länsstyrelsen nu återigen till kommunerna att ta sitt ansvar.

– Människor far illa när man tvingas till tillfälliga lösningar, säger Åsa Stenbeck Holmér, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Skåne.

Bristen på bostäder för nyanlända är ett stort problem. Många tvingas flytta runt mellan tillfälliga lösningar, som till exempel vandrarhem - även sedan de fått uppehållstillstånd.

Behovet är stort, hittills i år har 33 procent fler sökt asyl i Sverige jämfört med januari och februari förra året.

– Det är en mycket stor ökning i år. Läget i världen, och främst i Syrien driver många på flykt, säger Åsa Stenbeck Holmér.

I Skåne behövs det just nu akut 150 platser till, utöver de 300 som finns, och när drygt 20 av Skånes 33 kommuner mötte länsstyrelsen, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen var det behovet av bostäder som alla underströk.

Åtta skånska kommuner har just nu inte något avtal om mottagande och nu behöver alla ställa upp, säger Åsa Stenbeck Holmér igen.

– Viljan finns, men man ser många svårigheter ute i kommunerna, säger hon. Hon vet inte riktigt hur det ska lösas, men säger att nu måste alla hjälpas åt för att det ska bli möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".