Jan Eriksson, sjukhuschef, Maria Nyberg, Biva-sjuksköterska och Gunilla Garbov, Vårdförbundet är överens. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Skåne

Nytt avtal för Biva: Oklart hur många som stannar

Biva-sköterska: "Jag ska fundera över helgen"
1:57 min

Specialistsjuksköterskorna på barnintensiven i Lund får behålla sitt gamla avtal. Det blev resultatet av förhandlingarna i veckan. Men hur många av de 33 sköterskor som har sagt upp sig som väljer att stanna, är ännu oklart.

– Jag ska fundera över helgen. Jag vill fatta det här beslutet i lugn och ro, säger Maria Nyberg, en av dem.

Vid en gemensam presskonferens i eftermiddag presenterade sjukhusledningen och Vårdförbundet resultatet av förhandlingarna. Det kan beskrivas som nästan en total seger för specialistsjuksköterskorna på barnintensiven som får behålla i princip alla sina gamla villkor. Ändå är det inte självklart för Maria Nyberg att stanna kvar.

– Det har varit en tuff period där det har varit många tråkiga uttryck både i sociala medier och på andra ställen som jag måste fundera på om jag kan skaka av mig, säger hon och refererar till uttalanden från olika politiker.

Överenskommelsen innebär också att de nya avtal som slutits på tre andra intensivvårdsavdelningar (thorax, neonatal och neurokirurgi) skrivs om, vilket blir dyrare för regionen.

– Det handlar om cirka 1,4 miljoner kronor per år. Det tycker inte jag är något problem, säger Ann-Sofi Bennheden, personaldirektör på Region Skåne.

En stridsfråga har varit vilka villkor de nyanställda specialistsjuksköterskorna på barnintensiven ska få. Regionens linje var tidigare att de skulle ha andra villkor än de sköterskor som är anställda nu. Så blir det nu inte. De nyanställda får samma villkor som tidigare anställda på barnintensiven.

– Det här är en stor framgång för de svårt sjuka barnen, deras syskon och föräldrar, även för oss som arbetsgivare . Jag hoppas också att alla våra viktiga medarbetare på Biva och alla andra intensivvårdsavdelningar ska tycka det, säger Jan Eriksson, sjukhuschef.

Men ni har ju fått backa fullständigt?
– Nej det tycker jag inte. Vi har ju åstadkommit det som regionen gick in i de här förhandlingarna med: att få till stånd färre arbetstidsavtal och mer likvärdiga villkor för de som jobbar på de här specialiserade verksamheterna. Nu får vi fyra avtal som nästan är identiska för de som nu är berörda. Det är bra för oss. Det blir lättare att administrera, vi får en bättre överblick och det kommer att kosta mindre i administration, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".