Klockan 20.30 kommer många att tända stearinljus. Arkivbild.
SKÅNE

Skånska kommuner släcker för miljön

"Vi släcker vattentornet"
1:15 min

Det blir lite extra mörkt i kväll i många av Skånes kommuner. Klockan halv nio infaller Earth Hour - då världen uppmanas släcka ljuset i en timme för att visa sitt engagemang för miljön.

Drygt 70 procent av dom skånska kommunerna deltar - däribland Ystad. Där delar kommunen ut miljömärkta ljus, berättar miljö- och klimatstrateg Mona Ohlsson:

Kommer ni att släcka något?

- Ja det gör vi också. Vi släcker vattentornet och tre andra byggnader: klostret, konstmuséet och gamla rådhuset.

Ystad, Östra Göinge, Båstad, Trelleborg, Malmö och Hässleholm är några av dom 24 skånska kommuner som deltar i Earth Hour i år - och man ordnar allt från utställningar och diskussioner till elddans och fackeltåg.

Det är Världsnaturfonden som står bakom står Earth Hour. Syftet är att få oss att leva mer klimatsmart.

Att släcka ljuset en timme ikväll är en symbolhandling men Mona Ohlsson, miljö- och klimatstrateg i Ystad, tror att det ändå kan få någon effekt på sikt.

- Det är ju en kampanj för att väcka medvetandet. Jag tycker att det är spännande när jag är ute och lämnar ut ljuset, folk säger just det och tänker efter en gång till. Att man släcker någon timme ger nog ingen större effekt men jag tror ändå att det sitter kvar i medvetandet lite längre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".