Jesper Witzell, nationalparkschef, Söderåsen Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Söderåsen

Mindre pengar till reservaten påverkar skötseln

Nationalparkschef: "Det är skogsskötseln som får stå tillbaka"
1:27 min

Söderåsens nationalpark fick sitt anslag sänkt med 350 000 kronor. Dessutom försvinner ytterligare 200 000 kronor sen Naturvårdsverket bestämt att man inte får behålla pengarna för virke som man säljer när det röjs i nationalparken. Något som kommer att påverka skötseln under 2013.

Anslagen för att sköta de skånska nationalparkerna och naturreservaten har inte höjts sedan 2007, och i år sänktes de till och med trots att reservaten blir fler.

– Det är framför allt skogsskötsel som får stå tillbaka. Det blir färre åtgärder utförda än vi hade planerat för, säger nationalparkschefen Jesper Witzell.

Söderåsens Nationalpark har ett stort långsiktigt projekt för att ersätta granskogen i parken med ädellövskog. Men när anslagen minskar klarar man bara av att underhålla de områden man redan börjat arbeta med. Inte att gå vidare och utöka skötseln till områden som borde tas omhand.

Nationalparksförvaltningen har inte bara ansvar för själva nationalparken. Utan också för ett 15-tal naturreservat i området. Naturreservaten blir dessutom fler. I fjol kom det till två nya vid Herrevadskloster och Klöva Hallar. Men det finns inte pengar till att ställa i ordning dem fullt ut.

– Vid Herrevadskloster ska vi försöka arbeta med att märka ut gränserna och att anlägga en parkeringsplats med informationstavlor, grillplats med mera, säger Jesper Witzell.

– Klöva Hallar kan vi inte göra någonting åt under 2013. Utan det får vi lämna därhän helt, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".