1 av 2
Heimstaden i Malmö. Foto: Jon Willén/ Sveriges Radio
2 av 2
Fredrik Årman, förhandlingschef Heimstaden. Foto: Jon Willén/ Sveriges Radio
Malmö

Betala inte höjd hyra

"Det är lite fult gjort"
1:57 min

Bor du hos Heimstaden i Malmö, betala inte dom höjda hyrorna. Den uppmaningen kommer från Hyresgästföreningen efter att värden höjt hyrorna, trots att förhandlingarna strandat. Samtidigt har rekordmånga hyresgäster har hört av sig till föreningen, oroliga och irriterade över Heimstadens metoder.

P4 Malmöhus träffar på några av de berörda hyresgästerna nere på Möllan.

– Jag tycker att det är lite fult gjort. Men jag tänker betala den gamla hyran säger Joakim Berger.

– Det är dåligt, man hade ju inte vetat någonting om man inte fått motbrevet från Hyresgästföreningen säger Cecilia Beskow.

Och Hyresgästföreningen har fått ta in extra personal för att besvara vad dom kallar en anstormning av telefonsamtal från de boende.

– Vi har blivit nedringda, hyresgästerna är oroliga säger Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, Malmö.

Föreningen ställer nu sitt hopp till att hyresnämnden ska gå på deras linje. Och i väntan på det uppmanar man i brev till hyresgästerna att inte betala den nya högre hyran.

– De kan lugnt betala den gamla hyran, och skulle de få en kallelse till hyresnämnden får de vårt bistånd i tvisten säger Dorthe H omare.

Heimstaden bedyrar att de varit tydliga med att det är hyresgästens fulla rätt att antingen acceptera höjningen, eller vänta tills fallet är avgjort i hyresnämnden. Värden menar dessutom att deras höjning bara är i snitt 0,3 procent högre än det avtal som träffats med de övriga värdarna.

– Vissa får till och med lägre höjning. Annars talar vi om några tiotals kronor i månaden mer jämfört med det Hyresgästföreningen har aviserat säger Fredrik Årman, förhandlingschef Heimstaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".