Hanna Thomé (V) anklagar polisen för diskriminering. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

Politisk oenighet om REVA

Kommunalråd: "Problem om polisen väntar utanför Barnspsyk"
1:41 min

Den rödgröna ledningen i Malmö tänker skriva till regeringen och klaga på att kommunen inte fått någon officiell information om polisens omtalade projekt REVA. De rödgröna anser att polisen utsätter Malmöbor för diskriminering.

– Om man inte kan gå i det offentliga rummet i Malmö utan att bli stoppad på grund av det utseende du har. Om polisen väntar utanför barnpsykiatriska mottagningen - det tycker jag är ett problem, säger Hanna Thomé (V), kommunalråd med ansvar för diskrimineringsfrågor.

Brevet som de rödgröna vill skicka diskuterades i dag på kommunstyrelsens arbetsutskott. I texten står bland annat att kommunen befarar att polisens arbete i REVA kan leda till att barn till papperslösa inte vågar gå till skolan.

REVA, som är en förkortning för polisens projekt för "rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete" har genomförts som ett pilotprojekt i Malmö. Det handlar om att hitta bättre metoder för att framförallt gränspolisen ska se till att de personer som inte har rätt att vistas i Sverige också faktiskt lämnar landet, bland annat personer som har fått utvisningsbeslut. Metoderna har sedan börjat tillämpas på andra orter. 

I brevet som de rödgröna tänker skicka undrar man vad regeringen tänker göra för att säkerställa att kommunen ska få information om REVA. Enligt Hanna Thomé handlar det bland annat om att Malmöborna inte ska blanda samman vad kommunen och polisen gör. 

– Sammanblandad och sammanblandad - men att vara tydlig gentemot Malmöborna och de som bor i Malmö att vi vill vara en öppen stad. Jag tror att Malmö i själ och hjärta handlar mycket om det, säger Hanna Thomé.

Det blev inget beslut i dag om brevet på kommunstyrelsens arbetsutskott. Moderaterna som inte tycker att brevet ska skickas vill att saken ska diskuteras på kommunstyrelsens möte i nästa vecka. Då lär det gå igenom eftersom de rödgröna partierna har majoritet, men Moderaterna hoppas att de ska ändra sig. 

– Jag tycker inte att man skickar sådana här brev. Man insinuerar här att polisens arbete står i strid med internationella konventioner och att polisens arbete skapar otrygghet och diskriminering. Det tycker jag är att gå väldigt långt. Det drar ett litet löjets skimmer över Malmös kommunledning att påstå så i offentliga brev, säger Stefan Lindhe (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".