Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Malmö

Närgånget filmande skapar onödiga risker

Polis: "Ibland hänger de rygg i rygg på poliserna"
1:22 min

Det blir allt vanligare att privatpersoner går nära och tar bilder och filmar när polisen gör ingripanden. Ibland går de så nära det kan bli farligt för alla inblandade.

– Ska man omhänderta en farlig person, i en farlig situation, kan det hända oväntade saker, då vill poliserna kunna jobba i lugn och ro på ett säkert område. Det är risk att tredje man skadas om man ligger för nära, säger Erik Jansåker, chef, närpolisområde söder i Malmö.

Ett exempel inträffade så sent som i förra veckan när polisen sköt en knivbeväpnad man i benet på Friisgatan i Malmö. När polisen sköt fanns det risk för rikoschetter. Dessutom finns det möjlighet att polisen kanske hade kunnat avväpna mannen utan att behöva skjuta honom i benet om det inte hade stått så mycket folk runtomkring.

– Patrullerna upplever att det har blivit en trend att man försöker komma närmare och närmare händelsernas centrum och att man inte lyder när polisen ber dem att flytta sig, berättar Erik Jansåker.

Patrullerna beskriver det som att folk ligger i princip rygg i rygg under ingripandena.

– Vi vädjar att man tänker efter och håller sig på behörigt avstånd så att poliserna kan jobba säkert och lugnt, säger Erik Jansåker.

Är du inte rädd att detta kan tolkas som ett sätt för polisen att inte vilja bli filmade när ni gör kontroversiella insatser?
– Jag kan förstå att det kan tolkas så men tvärtom, vi tycker det är bra eftersom det kan bidra till att belysa situationen på ett annat sätt när ingripandet sedan utreds, säger Erik Jansåker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".