Den första träningen med Akademi HIF. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Skåne Direkt

Här springer framtidens HIF-stjärnor

Tränare: "Väldigt utvecklande för spelarna"
3:15 min

För att få fram fler egna spelare till A-laget i allsvenskan satsar Helsingborgs IF nu på en egen ungdomsakademi. I Akademi HIF ska unga spelare tidigt börja spela seniorfotboll - men HIF har inte mycket tid på sig för att få ihop det nya laget.  

Något liknande finns inte i Sverige. HIF har istället sneglat på kontinentens storklubbar där man ofta gör så här - låter de unga spelarna möta seniorlag i division 2 istället för att spela i olika ungdomslag. Det sätter mer press på spelarna som bara är 17-18 år.

-- Att klara det varje lördag i 22 omgångar är den största utmaningen, säger tränaren Jonas Ohlander som är ansvarig för satsningen.

– Men jag är övertygad om att vi klarar det.

Men det är bråttom med att få ihop laget. Första träningen var nu i veckan - och om bara tre veckor väntar den första seriematchen för de unga spelarna som aldrig spelat ihop tidigare.

– Jag tror att det blir väldigt utvecklande både för spelarna och klubben, säger Jonas Ohlander.

Och om några år får vi svaret på om satsningen för att få fram fler egna spelare till A-laget har lyckats. Det närmaste målet är nu att klara sig kvar i division 2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".