Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Lund

Stor knarkhärva nystas upp i Lund

Den största härvan av knarklangning någonsin i mellersta Skåne har avslöjats i Lund. Över 70 personer är misstänkta, och i centrum står en 20-årig man, misstänkt för grovt narkotikabrott.

Polisens spaningsarbete har pågått sedan i höstas, med bland annat telefonavlyssning och flera tillslag mot köpare. Mängderna droger som beslagtagits är inte stora, vad som gör fallet unikt är det stora antalet misstänkta.

– Vi har 68 misstänkta köpare och många av dem har ju handlat narkotika mer än en och två gånger. Vi pratar då flera hundra överlåtelser säger spaningsledare Patrik Nyqvist vid polisen i Lund.

20-åringen kontaktade sin köpare sina köpare genom mass-sms till mellan 50 och 80 personer när han hade droger i lager. Det handlar om cannabis i olika former, bland annat drogen Spice. Större delen av själva försäljningen skedde på Linero centrum och köparnas ålder varierar, från 14 till 52 år gamla.

– Det är hela bredden. Från skolungdomar som vill pröva på till personer som lever för cannabis. Det finns alla samhällklasser, taxichaufförer, busschaufförer, allt säger Patrik Nyqvist.

20-åringen, som även tidigare dömts för narkotikabrott, och hans 25-åriga medhjälpare greps den tionde januari. Och den yngre sitter fortfarande häktad, samtidigt som polisen har en hel del utredningarbete kvar innan åtal kan väckas. Ytterligare två personer är också misstänkta för medhjälp.

Patrik Nyqvist tror att polisens tillslag har gjort skillnad.

– Jag är helt övertygat att det är ett stort antal av de här ungdomarna som slutar med cannabis efter det här ärendet. Kan vi lyckas att förhindra att ett par av de här hamnar i ett narkotikamissbruk, så skulle jag vilja säga att vi har lyckats säger Patrik Nyqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".